Karolinska tappar en placering i sjukhusranking

Nyhet

Från att under två år ha haft tredjeplatsen tappar Karolinska en placering i Dagens Medicins årliga sjukhusranking. På första plats återfinns uppstickaren Örebro, med Norrlands Universitetssjukhuset och Universitetssjukhuset Linköping på andra och tredje plats.

Universitetssjukhuset Örebro klättrade rejält från en femteplats och knep förstaplatsen i kategorin Sveriges bästa universitetssjukhus 2018. Det framgår av Dagens Medicin årliga ranking om Bästa sjukhus som publicerades under onsdagen.

Örebro knuffar därmed ner Norrlands universitetssjukhus till silverplats, och Universitetssjukhuset i Linköping till bronsplats.

Karolinska, som under två år i rad har legat på tredje plats tack vare topplaceringar i de tunga kategorierna medicinsk kvalitet och tillgänglighet, tappar en placering och hamnar i år på fjärde plats i rankingen. 2015 hade Karolinska däremot en femteplacering.

Karolinska har i år behållit sina tidigare topp-tre-placeringar i de tre bedömningskategorierna medicinsk kvalitet, tillgänglighet och trycksår. I den sistnämnda knep Karolinska dessutom förstaplatsen.

Örebros förstaplats på listan kunde tas hem tack vare vinster i kategorierna medicinsk kvalitet och överbeläggning, liksom topp tre-placeringar i tillgänglighet, patientenkäter, ekonomi och trycksår.

Annika Tibell, tf sjukhusdirektör på Karolinska, är trots fjärdeplaceringen nöjd:

- Det är bra gjort av oss att under de stora förändringar som vi arbetat med, inklusive den slutgiltiga flytten in till nya sjukhusbyggnaden i Solna, hålla en bra nivå på medicinsk kvalitet och tillgänglighet. Jag vill samtidigt skicka ett stort grattis till Örebro som har förbättrat sig så mycket, säger hon.

Underlaget i jämförelsen utgörs av sjukhusens självrapporterade uppgifter som Dagens Medicin hämtar från olika nationella kvalitetsregister, Socialstyrelsen, Sveriges Kommuner och Landsting, Graviditetsregistret och Vården i siffror. 176 indikatorer med sammanlagt över 10 700 värden från 61 akutsjukhusen har samlats in.