Blockkedjeteknik för säkrare hälsodata utvecklas på Karolinska

Nyhet

Ett projekt på Karolinska undersöker hur blockkedjeteknik kan användas för säkrare hantering och delning av personlig hälsodata inom högspecialiserad vård.

Sjukhuset undersöker hur tekniken kan användas för säkrare hantering och delning av personlig hälsodata inom högspecialiserad vård. Bild: Erika Nydahl

Det finns ett växande intresse för blockkedjetekniken inom offentlig sektor, bland annat för hur medborgarna på ett säkert sätt ska kunna använda och dela sin egen hälsodata i olika digitala lösningar. Fördelen med blockkedjeteknik är att individen äger sin egen data och nyckeln till denna data istället för att lösenord och data lagras hos en organisation eller ett företag. Tekniken förhindrar även att data kan förvanskas av tredje part.

Karolinska Universitetssjukhuset undersöker hur tekniken kan användas för säkrare hantering och delning av personlig hälsodata inom högspecialiserad vård.

Projektgruppen, som består av Innovationsplatsen på Karolinska Universitetssjukhuset i samarbete med CareChain, Microsoft och Intel, ska ta fram en prototyp för att konkret visa hur blockkedjeteknik kan ge säkrare delning av hälsodata.

Fredrik Öhrn

– Målet är att ta fram en första prototyp för en lösning som ger enskilda individer full kontroll och ägarskap över sin egen hälsodata på ett säkert och enkelt sätt, säger Fredrik Öhrn, som leder innovationsprojektet.

Ambitionen är även att utforma lösningen så att den hälsodata som olika individer genererat kan matas in i journalsystem och andra delar av vårdinformationssystemen. Läkare och annan sjukvårdspersonal ska också kunna bedöma om datan är tillförlitlig i vårdarbetet.

– Vi arbetar mycket utforskande i projektet för att ta reda på mer om potentiella användningsområden för högspecialiserad vård, säger Fredrik Öhrn.

Idag finns begränsade möjligheter för individer att använda sin egen hälsodata på ett strukturerat och säkert sätt i samarbete med hälso- och sjukvården. Blockkedjor bygger på distribuerad data som ägs och kontrolleras av individen själv istället för data som är centralt lagrad på servrar, vilket ökar säkerheten för datan.

– Ett framtida användningsområde är patienter som vill dela hälsodata som genereras i hemmet; exempelvis EKG, provsvar eller stegmätare, med sin läkare. Idag ägs dessa data av olika app-företag eller andra parter, men med blockkedjeteknik kan individen istället äga och dela data på ett säkert och tryggt sätt, säger Fredrik Öhrn.

Fakta

  • Användningen av blockkedjor har hittills främst använts för att skydda transaktioner med digitala valutor.
  • Innovationsprojektet undersöker hur blockkedjeteknik kan används för säkrare och enklare hantering och delning av hälsodata, och ska ta fram en prototyp för att visa hur det praktiskt kan gå till.
  • Projektet drivs av Innovationsplatsen på Karolinska Universitetssjukhuset som arbetar strategiskt med innovation för att möta vårdens utmaningar.
  • Övriga parter: CareChain, Microsoft och Intel.
  • Projektet stöds av Stockholms läns landsting, som beviljat 550 000 kronor ur landstingets innovationsfond.