Sjukhusdirektör Melvin Samsom om beslutet att lämna Karolinska Universitetssjukhuset våren 2019

Nyhet

Jag har idag meddelat landstingsdirektören att jag beslutat lämna mitt uppdrag som sjukhusdirektör på Karolinska Universitetssjukhuset och kommer därför att sluta på sjukhuset någon gång under våren 2019. Jag har då varit på Karolinska Universitetssjukhuset i drygt fyra år och haft förmånen att leda den stora förändring som sjukhuset genomför tillsammans med alla fantastiska medarbetare.

Sjukhuset befinner sig nu i ett läge då det behövs ett annat ledarskap för att gå vidare in i nästa fas. Jag vill ge förutsättningar för en bra överlämning till nästa sjukhusdirektör, och har därför redan nu informerat landstingsdirektör Malin Frenning om mitt beslut.

Jag kom till Karolinska Universitetssjukhuset 2014 som sjukhusdirektör för att leda den stora förändring som Karolinska stod inför. Mitt tidigare arbete internationellt med att leda förändringar i liknande miljöer samt andra internationella erfarenheter ansågs viktiga för möjligheten att genomföra uppdraget.

Jag tog jobbet som sjukhusdirektör på Karolinska för att jag tror starkt på inriktningen i framtidsplanen och för möjligheten att skapa en ny struktur för den högspecialiserade vården, forskningen och utbildningen för framtiden.

Karolinska Universitetssjukhuset har byggt en ny verksamhetsmodell under de här åren. Inriktningen mot en tematisk vård fanns med i tankarna bakom den nya sjukhusbyggnaden i Solna. Vi behövde också möta de utmaningar som funnits inom sjukvården under lång tid med fragmentering av vården, otillräcklig patientdelaktighet, ojämn kvalitet och ökande kostnader. Det var bakgrunden till att vi i sjukhusledningen och styrelsen beslutade att utveckla ett nytt sätt att organisera och arbeta i sjukvården med fokus på patientens resa genom vården.

Den tematiska organisationen och de nya arbetssätten är nu införda till stora delar, men vi är inte klara än. Flera delar behöver vidareutvecklas. Några exempel är:

  • Vårdplats- och operationskapaciteten. Antalet patienter som vill komma till Karolinska, från hela Sverige, men också från andra länder, ökar och i uppdraget som universitetssjukhus ingår att kunna ta emot dem.
  • Tillgänglighet och väntetider inom vissa områden
  • I verksamhetsmodellen behöver flöden optimeras och arbetet med att förbättra kvalitet, patientdelaktighet och samarbete fortsätta
  • Arbetsmiljön måste förbättras. Det gäller både frågor som att skapa bra administrativa hemvister i Solna och Huddinge, men också att utveckla fler attraktiva roller.

Även om många utmaningar kvarstår så finns också exempel som visar att vi tagit flera steg i rätt riktning mot att bygga en hållbar hälso-och sjukvård för våra patienter. Några exempel på vad vi tillsammans på sjukhuset åstadkommit de senaste åren är:

  • Bättre kvalitet. Karolinska har förflyttat sig från sjunde till tredje plats i Dagens Medicins jämförelse mellan universitetssjukhus, och ligger på andra plats på delområdet medicinsk kvalitet
  • Bättre kvalitet inom specifika områden som till exempel stroke och kardiologi (Swedheart). Även patientnöjdheten har ökat inom t ex Tema Hjärta och Kärl och ligger nu på 96,7%
  • Bättre tillgänglighet inom flera områden, exempelvis neurokirurgi och cancer
  • Ökad patientdelaktighet genom att patientrepresentanter vid patientflödesborden nu är en del av den nya organisationen. Även ett strategiskt patientråd på övergripande sjukhusnivå har startats.
  • Vi har tagit krafttag med de problem som Karolinska haft kring att inte följa regler och rutiner – ett exempel är Macchiarini-fallet
  • Samarbetet med KI har intensifierats där vi nu jobbar med att formulera en gemensamma strategisk inriktning
  • Det internationella samarbetet har ökat bl a genom att Karolinska initierat European Alliance of University Hospitals (EAUH) tillsammans med andra universitetssjukhus. Karolinska har nu många besök från sjukvårdsorganisationer i Sverige och från andra länder som vill lära sig från vår förändringsresa.

Jag är stolt över vad vi tillsammans har åstadkommit och ser fram emot de sista inflyttarna till den nya sjukhusbyggnaden i Solna, fortsatt planering i Huddinge, fortsatt införande av vårt nya uppdrag och vidareutvecklingen av vår verksamhetsmodell med nya arbetssätt och ökad patientdelaktighet. Vi har lagt mycket energi på, och haft modet, att påbörja resan mot en mer hållbar sjukvårdsorganisation. Den har givit kollegor från hela världen inspiration, något som visar på den viktiga roll Karolinska Universitetssjukhuset har i sjukvårdsvärlden.