Vill ha fler logopeder i Ghana
I maj fick Liisi Raud Westberg, logoped på Karolinska, motta utmärkelsen Award for Excellence in Volunteering för sitt arbete i Operation Smile.
- Jag är väldigt hedrad över utmärkelsen. Jag har engagerat mig i att utveckla logopedin inom Operation Smile under flera år, bland annat med kunskap om LKG (läpp-, käk- och gomspalt) vid en nystartad masterutbildning i logopedi i Ghana. Landet har en befolkning på 26 miljoner och bara fyra logopeder. Jag hoppas utbildningen ska växa så de får en större grupp logopeder i landet, säger Liisi.
Hon började engagera sig i Operation Smile 2010 när verksamheten startade i Sverige. Förutom Ghana har hon arbetat i norra Indien, Vietnam, Kongo-Kinshasa och i Peru.
- Familjerna som kommer till våra center får en helt livsavgörande förändring. Jag känner att jag gör en skillnad i någon annans liv, vilket ger mig oerhört mycket tillbaka. Jag får också så mycket erfarenhet som jag aldrig kan få i Sverige. Dit jag åker kan det stå 200 personer och vänta på en dag, medan det i Sverige varje år totalt föds ungefär 200 barn med någon form av LKG, varav 50-60 inom SLL.
Logopedi är ett långsiktigt arbete. Efter en läpp-, käk- eller gomspaltsoperation kan det fortfarande ta månader eller år för vissa patienter att få ett förbättrat tal. Liisi åker på ett till två uppdrag per år och planerar att åka tillbaka till Ghana i höst.
- Jag får åka på ett uppdrag årligen med bibehållen lön från Karolinska. När jag möter teammedlemmar från andra länder märker jag att Karolinska är väldigt välrenommerade utomlands inom detta område. Då är jag stolt över att kunna säga att jag är från Sverige och Karolinska, avslutar Liisi Raud Westberg.
Senaste nyheterna
-
Vårdpersonal ska stärkas i sitt arbete mot sexuellt våld
UTBILDNING. Nu ska vårdpersonal i primärvården få mer kunskap om hur de tidigt kan identifiera och hjälpa patienter som kan ha ökad risk att utsätta andra för sexuellt våld. Bakom ...
-
Victoria gick sitt livs match mitt i pandemin: "Haft världens bästa cancerteam"
Först togs hennes högra bröst bort. Därefter magsäcken. Och sedan vänster bröst. Victoria Thomasfolk känner en enorm tacksamhet. "Jag har haft världens bästa cancerteam", säger ...