Vill ha fler logopeder i Ghana

Nyhet

I maj fick Liisi Raud Westberg, logoped på Karolinska, motta utmärkelsen Award for Excellence in Volunteering för sitt arbete i Operation Smile.

Liisi Raud Westberg har fått utmärkelsen Award for Excellence in Volunteering. Utmärkelsen delades ut i maj i Virginia Beach, USA

- Jag är väldigt hedrad över utmärkelsen. Jag har engagerat mig i att utveckla logopedin inom Operation Smile under flera år, bland annat med kunskap om LKG (läpp-, käk- och gomspalt) vid en nystartad masterutbildning i logopedi i Ghana. Landet har en befolkning på 26 miljoner och bara fyra logopeder. Jag hoppas utbildningen ska växa så de får en större grupp logopeder i landet, säger Liisi.

Hon började engagera sig i Operation Smile 2010 när verksamheten startade i Sverige. Förutom Ghana har hon arbetat i norra Indien, Vietnam, Kongo-Kinshasa och i Peru.

- Familjerna som kommer till våra center får en helt livsavgörande förändring. Jag känner att jag gör en skillnad i någon annans liv, vilket ger mig oerhört mycket tillbaka. Jag får också så mycket erfarenhet som jag aldrig kan få i Sverige. Dit jag åker kan det stå 200 personer och vänta på en dag, medan det i Sverige varje år totalt föds ungefär 200 barn med någon form av LKG, varav 50-60 inom SLL.

Logopedi är ett långsiktigt arbete. Efter en läpp-, käk- eller gomspaltsoperation kan det fortfarande ta månader eller år för vissa patienter att få ett förbättrat tal. Liisi åker på ett till två uppdrag per år och planerar att åka tillbaka till Ghana i höst.

- Jag får åka på ett uppdrag årligen med bibehållen lön från Karolinska. När jag möter teammedlemmar från andra länder märker jag att Karolinska är väldigt välrenommerade utomlands inom detta område. Då är jag stolt över att kunna säga att jag är från Sverige och Karolinska, avslutar Liisi Raud Westberg.