Vuxenakutmottagningen i Solna är nu stängd och Intensivakuten har öppnat!

Nyhet

I dag klockan 06.00, tisdag 1 maj, öppnades en helt ny vårdform i Sverige, Karolinska Universitetssjukhusets intensivakut. Samtidigt stängdes den vanliga öppna akutmottagningen för vuxna i Solna som fram till nu legat på samma plats.

Intensivakuten kommer att ta emot patienter som kommer i ambulans, helikopter eller har en accepterad remiss från en annan vårdgivare. Även patienter som redan går på behandling på sjukhuset kan komma hit akut. Om man inte tillhör någon av dessa kategorier kontaktar man 1117 för rådgivning eller söker en närakut eller en av de sex öppna akutmottagningar som finns i Stockholms län.

– Vi har förberett den här förändringen länge. Med den nya vårdformen intensivakut kommer även vi inom akutverksamheten ha ett uppdrag som motsvarar Karolinskas högspecialiserade uppdrag. Samtidigt förstärks resurserna på de öppna akutmottagningarna i Stockholm. Så det är flera förändringar som nu sker samtidigt och som totalt sett ska ge bättre akut vård, säger Patrik Rossi, chef Funktion Akut.

Intensivakuten planeras ta emot cirka 15 000 patienter per år från 2019. Sedan 2016 har antalet patienter minskat från cirka 77 000 per år till cirka 67 000 under 2017. I oktober påbörjades omstyrning av ambulanser och nu i april 2018 har antalet besök minskat ytterligare och motsvarar nu cirka 38 000 besök per år.

Förändringarna är en del av den nya struktur för akut vård som Stockholms läns landsting inför, och som ska medföra att stockholmarna ska ha nära till rätt vård, på rätt plats, i rätt tid utifrån sina vårdbehov. Läs mer om hur vården i Stockholm fungerar på 1177 vårdguiden

Läs mer om Intensivakuten Karolinska Solna och om akutvården inom SLL