Högtidlig invigning av Karolinskas nya sjukhusbyggnad

Nyhet

Karolinska Universitetssjukhusets nya sjukhusbyggnad i Solna för högspecialiserad sjukvård har invigts idag, den 25 maj. I entréhallen i sjukhusbyggnaden klippte Hans Majestät Konungen bandet, och därmed är Karolinskas nya sjukhusbyggnad invigd. Vårdverksamheten har pågått som vanligt under invigningen.

Kungaparet närvarade idag vid den högtidliga invigningen och här klipper Hans Majestät Konungen bandet. Karolinskas nya sjukhusbyggnad i Solna är nu invigd.
Invigningen gästades av Deras Majestäter Konungen och Drottningen. Här tillsammans med Jan Andersson och Melvin Samsom.

Vård som vanligt

I centralkassan plingar det till, kösiffran uppdateras, nästa patient går fram med sin kallelse för att betala och vid Provtagningens dörr kommer några patienter ut medan nya går in.

Livet på Karolinska pågår som vanligt, samtidigt som något mer ovanligt är på väg att hända. På en stor skärm visas en film av bygget av nya sjukhusbyggnaden, från starten 2009 fram till idag.

Klockan är strax föra elva, solen skiner från en klarblå himmel och in genom dörrarna anländer Sveriges kungapar, mottagna av sjukhusdirektör Melvin Samsom, finanslandstingsråd Irene Svenonius och hälso- och sjukvårdslandstingsråd Anna Starbrink.

Mitt i centralhallen rör sig nu ungefär 600 speciellt inbjudna gäster mot scenen som ställts i ordning under det stora konstverket och invigningsceremonin av Karolinska Universitetssjukhusets nya sjukhusbyggnad kan börja.

Runt omkring finns avspärrningar som är till för att patienterna fortfarande ska kunna röra sig fritt i byggnaden. Men många nyfikna ögon följer förstås händelsen som plötsligt uppstått mitt emellan läkarbesöket och lunchtimmen.

Under invigningen pågår vård som vanligt. Värdar informerar och hjälper patienter tillrätta.

Runt omkring cirkulerar värdar, medarbetare som för dagen informerar patienter om evenemanget och hjälper dem att hitta rätt.

- Det kommer ganska många frågor. Det är både patienter och personal som undrar vad som händer och om de kan stå här och titta, säger Madeleine Lundin, en av värdarna som står en trappa upp med god utsikt över evenemanget.

Invigningsceremonin och patientberättelser

Jan Andersson, landstingets forskningsdirektör och dagens moderator, välkomnar till invigningen och introducerar en film där några tidigare patienter berättar sina historier om varför de kom att behandlas på Karolinska.

En av dem är Victor Alexandersson vars lungor drabbades av en elak bakterie vilket ledde till 66 dygn med hjärta och lungor uppkopplade till en ECMO-maskin. Senare kom han att genomföra prestationen att cykla från Lund till Paris tillsammans med sin läkare.

Därefter följer tal av Irene Svenonius, Anna Starbrink, Melvin Samsom, Ole Petter Ottersen (KI), Gunnar Hagman (VD Skanska) och Mikael Stöhr (VD Coor). Till slut är det dags för Hans Majestät Konungen att hålla sitt invigningstal. Han påpekar bland annat att det ska bli spännande att följa utvecklingen på Karolinska. Därefter klipper han bandet och den nya sjukhusbyggnaden invigs.

Läkare Anna Svenningsson och sjuksköterska Karl Hybinette är de som får hålla det blågula invigningsbandet.

- Jag fick reda på att vi skulle få hålla bandet förra veckan så jag har nog inte riktigt tagit in det än. Men det känns bra att få vara här som representant för den kliniska vården, säger Karl Hybinette.

Sofia Molin och Petra Björk besöker ett vårdrum där Lena Sandström, fysioterapeut, Karolinska berättar mer om vården.

Rundvandring på vårdavdelning

Efter invigningen finns det möjlighet att besöka en vårdavdelning som ännu inte tagits i bruk. Några av dem som tar sig hit är Sofia Molin och Petra Björk.

- Det känns som ett hotellrum, kommenterar de från ett vårdrum där Lena Sandström, Karolinska, visar runt.

- Jag gillar framför allt att de har tänkt så mycket kring detaljerna. Dörrhandtagen är speciellt utformade så man ska kunna öppna dem med armbågen. Eftersom jag är fysioterapeut i grunden så gillar jag också att det är mycket svängrum i rummet. Vi arbetar ju mycket med hjälpmedel, berättar hon.

Ett vetenskapligt symposium är en central del i invigningen med bland annat föreläsningar om strokebehandling, nya metoder inom hjärtkirurgi och patientmedverkan.

Samarrangemang

Arrangemanget anordnas gemensamt av Karolinska Universitetssjukhuset, Stockholms läns landsting, Skanska och Coor.

Text: Linn Almerud, Foto: Oscar Segerström.

Karolinska Universitetssjukhusets nya sjukhusbyggnad i siffror:

  • 630 patientrum på cirka 19 kvm (enkelrum, med egen dusch och toalett)
  • 36 operationssalar
  • 5 hybridsalar
  • 100 dagvårdsplatser
  • 168 mottagningsrum
  • 1 helikopterplatta, med plats för två helikoptrar

I Karolinskas nya sjukhusbyggnad ska bedrivas högspecialiserad vård och här ska de allra svårast sjuka och skadade patienterna tas om hand.

Se filmer från invigningen