Festfylld och högtidlig utdelning av årets Karolinapris

Nyhet

Röda mattan låg framme, blommorna väntade på sina mottagare och stämningen var på topp när 18 Karolinapris delades ut till glada och rörda medarbetare.

Det var många som möttes upp i aulan i Solna när utdelningen av Karolinskapriset gick av stapeln under torsdagen. Prisutdelningarna följdes av många hurrarop och stående ovationer och efter utdelningen av blommor och diplom fick publiken ta del av flera rörande tacktal. 

- 20 år på Karolinska, vad kan vara bättre än att få fira det så här. Tack till alla på CIVA som har gjort det här möjligt, sa Björn Lindgren som fick priset för Föredömlig utbildnings- och handledarinsats.

- Jag är så rörd, så stolt och så hedrad över att få stå här. Ni gör mina arbetsdagar på KUL så kul, sa Lena Fredriksson som fick priser för föredömligt medarbetarskap på Funktion Karolinska Universitetslaboratoriet.

Årligt pris till medarbetarna

Karolinapriset är Karolinska Universitetssjukhusets årliga pris till medarbetarna för föredömliga insatser inom ett antal kategorier. Det är kollegerna som nominerar till priset.

Vinnarna av Karolinapriset 2018 är:

Föredömligt sätt att praktiskt tillämpa Karolinskas patientfokus "patienten först":

  • Berit Vidén

Vinnaren uppfyller flera av kriterierna för att praktiskt tillämpa Karolinskas patientfokus "patienten först". Personen arbetar sedan länge på ett nyskapande och inkluderande sätt för en sömlös vård inom CF (Cystisk fibros). Vinnaren har arbetat för en fantastisk omvårdnadsutveckling och förbättrat tillgängligheten, servicen och bemötandet för CF-patienterna

I sin aktuella roll som vårdplanerare ger vinnaren patienterna det bästa bemötandet man kan tänka sig. Personen har under hela sitt yrkesliv tagit ett stort ansvar för patienterna och alltid gjort sin stämma hörd och sagt ifrån om något varit fel eller om en patient mått dåligt och haft behov av extra vård och omsorg.

Föredömligt patientflödes- och kvalitetsarbete:

  • Karouk Said, Francesca Bresso, Charlotte Hedin och Anette Storlåhls

Med ett innovativt tankesätt för att försöka modernisera vården och erbjuda effektivare och mer individanpassad vård till patienter med inflammatorisk tarmsjukdom, öppnade vinnarna för möjligheten att tillämpa ett arbetssätt från en helt annan bransch än sjukvården. Att det dessutom är ett samarbete mellan Tema Inflammation och Infektion och Tema Cancer gör det till en viktig inspirationskälla för vårt universitetssjukhus.

Arbetet med att klassificera patienter kan med algoritmen och beslutstödets hjälp, flyttas från läkare till sjuksköterskor, vilket innebär en utveckling för våra sjuksköterskor samt att våra läkare kan fokusera på de patienter som är i störst behov av deras kompetens.

Föredömligt ledarskap:

  • Anna Annerberg

Som en räddare i nöden har vinnaren tagit ansvar över en grupp medarbetare vars energinivå låg på minuskontot. Vinnaren har lyckats vända avdelningen till en arbetsgrupp med engagemang, glädje och sammanhållning.

Under sin period som chef har personen visat på en stor lyhördhet inför medarbetarna och visar respekt både inåt och utåt i organisationen. Vinnaren är en förebild för ett gott ledarskap – både genom sitt professionella bemötande och med sin positiva inställning.

Vinnaren har tillsammans med teamet skapat ett bra arbetsklimat, och en kultur där man stöttar och hjälper varandra.

Föredömlig utbildnings- och handledarinsats:

  • Björn Lindgren

Vinnaren har byggt upp patientsimuleringsverksamheten vid Klinisk Träningscentrum på ett strukturerat sätt för studenter på alla nivåer och för kompetenshöjning av personal. Det görs med teamträning för utvecklande av kommunikation och ökad patientsäkerhet.

Vinnaren bistår med sin kunskap med ett pedagogiskt förhållningssätt och med stor lyhördhet för olika behov. Allt baserat på vikten av teamarbete och att allas iakttagelser är viktiga.

Vinnaren har skapat ett strukturerat arbetssätt för att öka tillgängligheten till simulering för alla verksamheter för ökad patientsäkerhet.

Föredömlig klinisk forskningsinsats:

  • Malin Regardt

Vinnaren har genom sitt FoU-uppdrag starkt bidragit till ökad samverkan mellan sjukvård och akademi. Personen arbetar tillsammans med andra professioner för utveckling och utbildning av hälsoprofessioner inom reumatologi och bidrar i hög grad till utveckling av vård och forskning inom denna specialitet.

Vinnarens starka engagemang för patienten och för det interprofessionella teamet inspirerar medarbetare inom vår funktion och andra teman.

Vinnaren har en utmärkt klinisk forskning som implementerats till en förbättrad vård för patienter med myosit.

Föredömligt medarbetarskap Funktion Akut:

  • Kerstin Berkehed

Vinnaren bemöter både patienter, kollegor och chefer på ett medmänskligt sätt. Personen är alltid stöttande både som ny kollega och ställer frågor eller som erfaren kollega/chef som önskar hjälp både i det kliniska arbetet, men även med andra arbetsuppgifter.

Vinnaren är öppen för alla förändringar och gör sitt bästa i alla situationer. Personen har stor kunskap och delar den med alla yrkeskategorier.

Vinnaren tar ett stort ansvar för hela akutmottagningen!

Föredömligt medarbetarskap Tema Neuro:

  • Azmera Alemu

Vinnaren bidrar till en god arbetsmiljö och bemöter alltid kollegor med värdighet och med ett leende. Vinnaren berikar med sin kunskap och bidrar till en positiv utveckling på sin arbetsplats och inom temat.

Vinnaren har hand om elever och samordnar så att de ska få en bra och lärorik tid på avdelningen. Personen har ett brinnande intresse för att lära ut HLR och söker aktivt reda på ny information att lära ut till sina kollegor.

Föredömligt medarbetarskap Funktion KUL:

  • Lena Fredriksson

Vinnaren är professionell i sitt agerande gentemot sina kollegor, patienter och andra som personen kommer i kontakt med. Vinnaren är fördomsfri inför mångfalden och säger ifrån om personen ser orättvisor på arbetsplatsen och tar sitt ansvar inte enbart som kollega utan som människa.

Vinnaren är pedagogisk vid upplärning av kollegor och har tålamod och förmåga att hantera olika personligheter. Personen är en av de som bidrar till utvecklingen av både personalen och verksamheten i helhet.

Föredömligt medarbetarskap Funktion Hälsoprofessioner:

  • Lise-Lotte Lantto och Emelie Collin

Vinnarna är våra under-sköterskor som utför under på sin enhet, både för medarbetare och patienter. Vinnarna har en trygghet och ett lugn som smittar av sig på sina kollegor.

Vinnarna bemöter alla patienter med respekt, fördomsfritt och värnar deras integritet.

Personerna delar gärna med sig av sina erfarenheter till nya medarbetar samt bidrar aktivt till ett gott arbetsklimat. De står för en trygghet på avdelningen.

Vinnarna är avdelningens och våra patienters under-sköterskor!

Föredömligt medarbetarskap Tema Åldrande:

  • Catharina Hertzberg

Om vinnarens goda sidor svarar alla unisont: personen är vår underlättare och facilitator. Alltid positiv, handlingskraftig, har förträfflig organisationsförmåga ända ut i fingerspetsarna och i sitt uppdrag att bemanna gör personen allt för att skapa hälsosamma scheman.

Vinnaren underlättar arbetet genom att alltid vara tillgänglig för patienter, närstående, kollegor och chef. Vinnaren är frontlinjen i kontakterna med biståndshandläggare och kommun och personen fixar och pusslar för att ha folk på plats så att alla vårdplatser kan hållas öppna.

Föredömligt medarbetarskap Funktion PMI:

  • Pétur Sigurjónsson

Vinnaren är en kompetent kollega som med stor ödmjukhet och empatiskt ledarskap guidar sina kollegor till en intensivvård och bemötande i världsklass. Personen lyckas trots många stressiga pass erbjuda både komplicerad diagnostik och behandling, men också ett fantastiskt bemötande till våra svårt sjuka patienter och deras anhöriga.

Slutligen lyckas vinnaren även se sina kollegor, personen är ett föredöme på feedback och allt görs med en positiv anda och engagemang som smittar.

Föredömligt medarbetarskap Tema Inflammation och Infektion:

  • Anna Bjare

Vinnaren tar ett enormt ansvar för sina patienter och släpper inget vidare som inte är 100% klart. Vinnaren säger ifrån om personen anser att något är fel och försöker att påverka för att rätta till detta så det inte händer igen.

Medmänsklighet är ett av vinnaren honnörsord och personen ser verkligen den enskilda individen och vill det bästa för var och en.

Vinnaren delar gärna med sig av sin erfarenhet och kunskap både vid internutbildningar, diskussioner och ger råd och vägledning både för patienter och vårdgivare.

Föredömligt medarbetarskap Tema Hjärta och Kärl:

  • Åsa Larsson

Vinnaren är en stark och framåt kollega som arbetar för trivsel både för personal och patienter.

Personen sköter med bravur att patienter blir kallade till operation samt handhar all övrig kontakt med olika sjukhus när de behöver hjälp med operationer.

Vinnaren ser till att arbetsgruppen är kunniga och ser till att gruppen får den utbildning som behövs. Vidare är personen engagerad, tänker på patienterna och får sina kollegor att aldrig vilja byta arbete!

Föredömligt medarbetarskap Centrala staber:

  • John Sjöström

För att alla medarbetare i vår organisation ska kunna utföra storverk med våra patienter varje dag krävs det kollegor som vinnaren. Genom sin förmåga att se strukturer, processer och flöden, arbetar vinnaren för att systematiskt förbättra och säkerställa vår gemensamma arbetsmiljö.

Vinnaren arbetar brett mot hela sjukhuset och med sitt fantastiska tålamod och lugn fortsätter personen outtröttligt att utbilda, coacha och ge råd, inte bara till stödfunktioner, utan också direkt till verksamheten.

Det engagemang som vinnaren besitter märks inte bara i det arbete personen utför utan också i hur vinnaren bidrar till trivseln på vår arbetsplats.

Föredömligt medarbetarskap Tema Cancer:

  • Dyllis Nordman Bergström

Som spindeln i nätet håller vinnaren i det mesta. Personen har lärt upp de flesta av de nya kollegerna som arbetar på avdelningen. Vinnaren sätter patienten först, bemöter alla med respekt och omtanke och ser till att alla patienter känner sig sedda och lugna.

För att driva forskningen och utvecklingen framåt ser vinnaren till att alla patienter som är med i något forskningsprojekt inte glöms bort.

Vinnaren skapar en bra och varm stämning på avdelningen och bygger upp en relation med alla. Vinnaren är en klippa att luta sig mot ny som gammal inom alla yrkeskategorier på avdelningen.

Föredömligt medarbetarskap Tema Barn och Kvinnosjukvård:

  • Dirk Wackernagel

Vinnaren är på alla sätt unik,
och för oss helt magnifik,
på våran klinik.
Ditt tyska lynne sprider hopp och tro,
istället för möten och admin på golvet med oss du vill gno.
Du som person,
har alltid en bra intention.
Med ditt ödmjuka och proffsiga sätt,
så känns det för oss så rätt,
för det spelar ingen roll hur vi benämns,
för ingen av oss kommer till kläms.
Ditt sätt att vårda,
är ett sant nöje att beskåda.
Oavsett allas bakgrund,
arbetar du enligt sjukhusets värdegrund.
I våra ögon är du nummer ett,
vilket du nog vid det här laget har insett.
Att ha en medarbetare som dig,
är för oss en ynnest i sig.
Men vi tycker självklart att du med vårat kärleksbevis,
ska vinna årets Karolinapris!

Föredömligt medarbetarskap Tema Trauma och Reparativ medicin:

  • Åsa Folke

Vinnaren bemöter barn och ungdomar, deras föräldrar och nätverk, skolpersonal och representanter från kommun och stat på ett professionellt sätt. Det som personen inte vet – det tas reda på! Vinnaren delar med sig av sina kunskaper och erfarenheter med teammedlemmarna på arbetsplatsen såväl som på konferenser.

På arbetsplatsen har vinnaren många hattar. Otroligt nog är hon skyddsombud, friskvårdsombud, delaktig i vår lokala informationsgrupp och är dessutom fackligt ombud. Vinnaren är hårt arbetande och ambitiös och förtjänar att uppmärksammas!

Föredömligt medarbetarskap Funktion Bild och funktion:

  • Tonni Wimmersjö

 Vinnarens genuina engagemang som utvecklingssjuksköterska på barnröntgen har utvecklat samarbeten som är värdefulla för våra små patienter.

Vinnaren delar med sig av sina erfarenheter till sina kollegor samt aktivt söker efter nya och bättre lösningar som gynnar de små patienterna på neontatalen.

Vinnaren är en förebild när det gäller att undervisa och stärka kollegor till att hitta kreativa lösningar i situationer för att underlätta undersökningen av våra små patienter. Fortsatt öppnar också upp för ständig utveckling och anpassning då det handlar att samarbeta med såväl personal som med barnens föräldrar.

Vinnaren är en fantastisk idémaskin som har en enorm drivkraft i att få verksamheten att fungera. Verksamheten skulle vara svår att driva utan personens stora engagemang. Vinnaren är helt ovärderlig för sjukhusets allra minsta patienter.

Foto: Oscar Segerström och Anders Norderman (toppbilden)