Öppen lösning för öppenvården

Nyhet

Den 22 april genomförs den stora flytten av öppen- och dagvård till nya lokaler på Eugeniavägen 3. Personal och patienter kommer att möta en ny miljö anpassad till ett nytt sätt att arbeta. Den 23 april öppnar mottagningarna på Eugenivägen 3 för patienter.

– Det kommer att bli mindre spring mellan olika avdelningar, säger Annelie Liljegren som varit med och arbetat med projektet i tio års tid.

Att det är öppenvård som ska bedrivas på Eugeniavägen 3 är fullkomligt glasklart redan när man träder in genom entrén. Här möts man av en öppen känsla som känns mer modernt hotell och konferensanläggning än sjukhusmiljö. Det är ljust, det är luftigt och det är inte minst vackert med olika träslag som alla har sina ursprung i Skandinavien. Längs med sidorna ligger kassa, reception och på samma plan en foodcourt med bar, självservering och en restaurang med öppen kökslösning.

Karolinska Solnas nya huvudentré från 23 april.

Besökarna möts även av en stor väggmålning, "Stenbrottet" av konstnären Andreas Eriksson. Den 11 meter höga och 6,5 meter breda målningen är en naturlig blickpunkt i entréhallen och ett sorts signaturverk för hela sjukhuset.

– Varje gång jag betraktar den ser jag nya saker. Målningen har inslag som ger hopp och ljus, men det finns även mer mörka inslag. Precis så som det är för människor som kommer till ett sjukhus, säger Annelie Liljegren, överläkare, sakkunnig och ansvarig för patientflytt till nya sjukhusbyggnaden.

Öppenvårdsmottagningar

Vid flytten den 22 april ska i princip alla öppenvårdsmottagningarna in i fastigheten. Dagen D som Annelie Liljegren har haft framför ögonen ända sedan 2008 då hon kom in i planeringen av Nya Karolinska Solna.

Det har förstås varit otaliga turer och mängder av diskussioner kring alla detaljer, men nu när hon ser resultatet och samtidigt känner pirret inför öppnandet säger hon att det motsvarar hennes förväntningar.

Annelie Liljegren, överläkare, sakkunnig och ansvarig för patientflytt till nya sjukhusbyggnaderna.

– Det blev till och med finare än jag föreställde mig, och min förhoppning är att patienter och anhöriga som kommer hit upplever den känsla av ro som platsen andas. Här finns platser dit du kan söka dig för att skingra jobbiga tankar.

De flesta av förberedelserna är gjorda för att övergången ska ske så smidigt som möjligt. Fram till den 22 april ska utrustningen succesivt flyttas över till de nya lokalerna. Avdelningarna har redan dragit ner på antalet besök för att göra det möjligt och det blir även en mjukstart vid öppningen med cirka 1 500 patientbesök mot normalt runt 2 000.

– Självklart kommer de vara saker som inte fungerar men förberedelserna har varit extremt noga och det gäller även IT-systemet som är testkört ett antal gånger, säger Annelie Liljegren.

De första dagarna kommer det finnas extra personal på plats inne i foajén för att leda besökare rätt. Det kan säkert behövas eftersom skyltningen inte är den som man är van vid från sjukhus. Här är inga tavlor och skyltar där det står hjärtmottagning, öron, endokrinologi och så vidare. Nu är det bokstavs- och sifferkombinationer som ska leda rätt. Det finns förstås en tanke bakom detta. Verksamheten på öppenvården ska lika lite som i den övriga vården på Nya Karolinska Solna gå i den gamla formen där vården delas upp efter olika specialiteter. Nu är verksamheten värdebaserad och uppdelad i olika teman, lokalerna i öppenvården ska spegla det och för bästa flexibilitet ska även lokaler kunna byta funktion efter behov. I princip alla mottagningar i fastigheten är byggda i samma form.

Hur kommer då patienterna uppleva förändringen?

En vårdkorridor i nya öppenvårdsdelen.

– Det blir enklare och mer bekvämt, säger Annelie Liljegren. En patient med prostatacancer som förut behövde träffa en onkolog på ett ställe och en urolog på en annan mottagning får nu dessa kontakter samlade på samma plats och vid samma tillfälle. Det sparar inte bara tid utan även leder även till bättre kvalitet på vården, menar Annelie Liljegren.

Miljön ska även uppmuntra till mer forskning där synergierna finns mellan olika discipliner som möts. Här finns även mycket patientdata att använda till klinisk forskning för att ta fram bättre metoder och läkemedel.

Denna, liksom tidigare flyttar till nya lokaler, har förstås diskuterats under lång tid och väckt många frågor och även kritik från personalen.

– Det finns som jag ser det ingen svart eller vit bild. Vissa ser det som onödigt och att det är jobbigt att flytta, andra, inte minst yngre, upplever förändringen som görs i linje med det man lärt sig på utbildningen.

– Men, tillägger Annelie Liljegren, det kommer ta tid innan allt sätter sig. Det är som att du flyttar in ett kollektiv där du ska dela kök och badrum med nya människor. Jag tror att det kommer ta fem år innan vi på allvar kan mäta effekterna av förändringen.

Förhoppningarna med den nya samlade öppenvården är att öka dagvården ännu ett snäpp och på så sätt minska behovet av vårdplatser.

– Blickar vi längre fram i tiden tror jag att det blir färre patienter som överhuvudtaget behöver ta sig till sjukhus, viss diagnostik och uppföljning kommer kunna ske via digitala verktyg. Den utvecklingen påskyndas av resistensproblematiken, det är på sjukhus riskerna är som störst att drabbas av infektioner, säger Annelie Liljegren.

Tet: David Grossman, foto: Jennifer Glans

Fakta om flyttdatum 2018

Flytten av öppenvården till Eugeniavägen 3 är det första av fyra flyttpaket till det nya sjukhusområdet som ska genomföras under 2018. Patienter som ska göra besök i öppenvården efter den 22 april har fått information hemskickade där det står beskrivet hur man tar sig till rätt adress och avdelning.

Vårens datum för flytt:

  • Flyttpaket 1, öppenvård inom olika specialiteter samt viss slutenvård flyttar den 22 april.
  • Flyttpaket 2, delar av cancerverksamheten, flyttar den 13 maj.

Flyttar under hösten:

  • Flyttpaket 3 - neuroverksamheten
  • Flyttpaket 4 - akutmottagningen för vuxna, dvs den nya intensivakuten, operation, intensivvård resterande vårdavdelningar samt förlossningen.

Mottagningarna som flyttar till Eugeniavägen 3, den 22- 23 april:

Aferesmottagningen

Avdelning Reuma/Hud/Njure

Bild och Funktion, MR lab 30+31
Bild och Funktion FO Klinisk fysiologi
Bild och Funktion MSK Skelett och Lungor
Bild och Funktion Ultraljud
Bronkoskopi
Bröstcentrum
Dialysmottagningen
Endokrina tumörer och sarkommottagningen
Endoskopienteten byter namn till Endoskopi/Dagvård
Forskning Kvinnohälsan
Gastromottagningen byter namn till IBD Mag-Tarm mottagningen
Gyn. mottagningen C1:01
Hematologi Dagvård
Hematologi Koagulationsmottagning
Hematologimottagning
Kärlkirurgen Forskning A2:01 byter namn till Hjärta Kärl Forskning
Kärlkirurgiska mottagningen A9:00 byter namn till Mottagning Hjärta Kärl
Medicinsk Behandlings avdelning P13:
- Bröst, endokrin och sarkom MBA
- Bäckencancer dagvård
- Studiebehandlingsenheten
Medicinsk Behandlingsavdelning P53:
- Bröst, endokrin och sarkom MBA
- Bäckencancer dagvård
- Studiebehandlingsenheten
Mottagning/dagvård Hud/Reuma
Mottagning/dagvård Hud/Reuma
Mottagning Hjärta Kärl
Nuklearmedicin
Ortopedmottagningen ingår nu i Mottagning ortopedi, akut- och traumakirurgi Provtagningscentral vuxna
Stomi/uroterapienheten heter nu Mottagning Uroterapi Urostomi
Strålförberedande utökar sin verksamhet men finns också kvar på Karolinskavägen 22 ,P8:00 Thoraxradiologi
Urologmottagningen heter nu Mottagning Urologiska sjukdomar
Urostomi-/uroterapimottagningen heter nu Mottagning Uroterapi Urostomi
ÖNH-mottagningen byter namn till Huvud- halsmottagningen