Utbrott av multiresistenta bakterier

Nyhet

Under julhelgerna upptäcktes ett antal fall av multiresistenta bakterier hos några patienter på Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge. Trots förstärkt arbete med hygien och isolering av smittade patienter har det inte gått att stoppa utbrottet, men antalet smittade minskar nu successivt.

Omkring ett 40-tal patienter har sedan julhelgen smittats av vancomycinresistenta enterokocker (VRE) vid Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge. Smittspårning pågår sedan julhelgen vilket innebär att alla patienter som varit inlagda på drabbade avdelningar i Huddinge screenas. Screeningen av patienter fortsätter tills utbrottet är avslutat. Alla drabbade patienter informeras självklart.

De allra flesta människor bär på den här bakterien utan att få symptom, men det finns ett fall där det inte kan uteslutas att patientens kliniska symptom härstammar från bakterien, därför har sjukhuset påbörjat en händelseanalys i detta fall. En händelseanalys görs alltid när det finns risk för att vårdskada uppstått vid behandling. Händelseanalysen visar sedan om en Lex Maria-anmälan ska lämnas in till Inspektionen för Vård och Omsorg.

Samtliga patienter som legat inne på en drabbad avdelning får lämna prov för odling när de skrivs ut och Karolinska anmäler alltid till Smittskyddsinstitutet om bakterier hittas hos någon patient. Folkhälsomyndigheten följer utvecklingen i hela landet och kan vidta åtgärder om det behövs.

- Utbrott av multiresistenta bakterier förekommer tyvärr inom sjukvården då och då, ofta på grund av att regler för desinfektion och basal hygien inte följts. Det kan exempelvis röra sig om dörrhandtag som inte desinficerats. Karolinska arbetar dock med frågan noggrant och har särskilda hygiensköterskor som ger utbildning och rådgivning om hygien och desinfektion till vård- och städpersonal, säger Torbjörn Söderström, chefläkare vid Karolinska Universitetssjukhuset.