Torginvigning med konstvandring

Nyhet

Karolinska Huddinges nya entrétorg och parkeringsgarage har invigts. Under invigningen stod konsten i fokus.

Det nya torget började byggas i maj 2015. Bygget färdigställdes vid årsskiftet 2016/2017 och under våren gjordes det sista arbetet med att plantera blommor och växter.

Locum, som har ansvarat för ombyggnaden, har velat skapa ett levande entrétorg med mycket växtlighet och sittplatser. Under torget har också ett nytt parkeringsgarage byggts med plats för 507 bilar.

Under invigningen lades ett stort fokus på den konst som installerats, både på torget och i garaget. Under själva invigningen fanns alla fyra konstnärer fanns på plats för att under en konstvandring presentera sina verk och berätta hur de har arbetat och inspirerats.

Mia E Göransson har skapat konstverket Next to Nature, ett antal skulpturer som finns på entrétorget, rakt utanför huvudentrén. Hon berättade att hon i sitt konstnärskap ofta utgår ifrån fragment i naturen och att hon ville skapa något för besökarna att reflektera över.

I parkeringsgaraget

På plan fyra i parkeringsgaraget finns konstverket City Shards, skapat av David Molander. Det är fotobaserad konst laminerad mellan härdat glas.

I samband med invigningen arrangerades en konstvandring: på plan fyra i parkeringsgaraget finns konstverket City Shard.

- Jag ville ha fragmenterade bilder som visar stadsmiljö. Det är en mix av olika platser, och det ska också samspela med färgskalan som är vald till garaget, berättade han.

På plan tre i parkeringsgaraget finns konstverket Fragoscope, av Emil Holmer. Han har arbetat med kakel blandat med bilder på laminerat glas. Stad och urbanitet är en stor inspirationskälla.

Längst ner i garaget, på plan 2 finns konstverket Pathfinder av Jamila Dott. En gestaltning helt i kakel där alla sorters kakelstorlekar har använts.

Text: Linn Almerud, Foto: Robert Sundberg