Aktivt säkerhetsarbete på sjukhusets akutmottagningar

Nyhet

Vid två tillfällen i förra veckan var det oroligt och turbulent vid akutmottagningen i Solna. Chefer och säkerhetsledning analyserar nu dessa händelser. Att ständigt utveckla säkerhetsarbetet är viktigt för Karolinska Universitetssjukhuset.

Det är inte ovanligt att många närstående till en skadad person samlas vid akutmottagningen när något traumatiskt har skett. Så skedde även tisdagen den 15 augusti i Solna. Det exceptionella denna gång var att de närstående kom till sjukhuset bara fyra minuter efter ambulansen, vilket till och med var före det att polisen hade hunnit till platsen. Dessutom försökte närstående olovandes ta sig igenom polisens buffertzon in till den skadade patienten.

Efter händelsen görs nu en händelseanalys för att klarlägga vad som hände, och dra lärdomar. Personal, patienter och närstående som drabbades erbjuds också samtalsstöd.

Vården ska alltid kunna fortgå

Polisen har alltid ansvar för allmän ordning och säkerhet. Tillsammans med Karolinskas säkerhetsledning arbetar de med säkerheten för ambulanstrafiken, personal, patienter och närstående i väntrummen och vårdrummen så att vården kan bedrivas som vanligt i alla lägen.

Som traumasjukhus tar Karolinska ofta emot patienter som blivit skadade under någon form av våldsam situation. De flesta bland personalen på akutmottagningarna har vana av att arbeta i denna typ av situationer. Även denna gång gjorde medarbetarna på akutmottagningen ett mycket kompetent jobb.

Anna Jansson, funktionsområdeschef, akutmottagningen Solna.

- Våra rutiner på akuten fungerar bra och uppfattas vara tillräckliga. Vi följer upp händelserna med medarbetarna och vill ge en eloge till alla. De agerade på ett föredömligt sätt och såg till att patienter och närstående var i säkerhet samtidigt som de lugnade ner situationen, säger Anna Jansson, som är funktionsområdeschef på akutmottagningen i Solna.

- Säkerhetsarbetet är en viktig del av vårt arbetsmiljöarbete och vi jobbar kontinuerligt med det. Vi har utbildningar och säkerhetsronder regelbundet - den senaste säkerhetsronden hölls i juni. All personal har alltid möjlighet till två avlastningssamtal utan att ens chef behöver få veta det, men i samband med händelser som den här går vi ut extra och påminner om möjligheten till stödsamtal.

- Tillsammans med säkerhetsledningen följer vi nu läget; ökar våld och hot så ser vi över behovet av ändrade rutiner, fysiskt skydd och förbättrade kommunikationsvägar fortsätter Anna Jansson.

Statistik förs över våd och hot

Statistiken visar att hot och våld inte har ökat på sjukhuset, men medarbetare kan ändå uppleva situationen så, när händelser sker så tätt inpå varandra. 2015 anmäldes drygt 300 händelser om hot och våld. 2016 var siffran nere i drygt 200 händelser.

Carl-Magnus Rutherfalk, säkerhetschef

- Jag tror att minskningen kan vara en kombination av att vi har arbetat med säkerheten och att personalen känner sig tryggare, men det finns förstås också ett stort mörkertal då många inte anmäler. Dessutom är det inte bara akuten som drabbas utan även andra avdelningar, som exempelvis intensivvårds- och eftervårdsavdelningar, säger chefen för säkerhetsledningen Carl Magnus Rutherfalk.

Vid händelsen den 15 augusti riktades inte hotet mot andra patienter eller personal. Aggressionen riktades mot polisen. Däremot är det förstås ändå obehagligt för alla när det är stökigt vid akutmottagningen.

- Vid just den här specifika händelsen låste vi mellan väntrummet och akuten och flyttade patienterna till ett annat väntrum. Vi ser nu över om vi behöver förstärka bevakning, övervakning och tekniska säkerhetssystem, fortsätter Carl Magnus Rutherfalk.

Tätt samarbete med polisen

Karolinska Universitetssjukhuset samarbetar alltid tätt med polisen som har ansvaret för ordning och säkerhet på allmänna platser. Karolinska har stor vana vid att hantera särskilda händelser.

- Vi tar detta på yttersta allvar. Säkerhetsledningen har en väl utvecklad säkerhetsorganisation och sjukhusets personal är erfaren av att vårda personer med speciellt skyddsbehov. Vi har efter händelsen den 15:e vidtagit vissa åtgärder för att förstärka sjukhusets skydd. Men vi följer med i utvecklingen och utökar skyddet vid behov, avslutar Carl Magnus Rutherfalk.

Fakta

  • Polisen ansvarar för den allmänna ordningen och säkerheten
  • Vid otrygghet kan personalen kontakta Säkerhetscentralen för konsultation i säkerhetsfrågor eller för omedelbar hjälp
  • Säkerhetspersonal för omedelbar utryckning finns dygnet runt på sjukhuset

Exempel på Karolinska Universitetssjukhusets eget säkerhetsarbete

  • Säkerhetsutbildning för personal genomförs kontinuerligt
  • Säkerhetspersonal finns dygnet runt både i Solna och Huddinge
  • Två säkerhetscentraler vilka leder insatspersonal finns dygnet runt. Anställda kan alltid ringa säkerhetscentralerna vid oro över säkerhetsläget.
  • Säkerhetsledningen kan utöka och individanpassa personskydd vid behov