En sommarplåga
Sol och värme lockar oss ut i naturen. Där finns också fästingar, särskilt i skog och i högt gräs. Den vanligaste bakterien som fästingen sprider är borrelia. Vid tidig upptäckt är behandlingen både enkel och effektiv. Dröjer det länge kan du däremot få långvariga besvär. Bäst är att upptäcka och plocka bort fästingen så fort som möjligt.
Omkring 10 000 svenskar får en borreliadiagnos varje år. Förmodligen är det långt fler som faktiskt får borrelia. Dels de som aldrig får några symtom, dels de som blir sjuka men som tillfrisknar av sig själva utan att veta om att det är borrelia de haft. Det finns också personer som blir sjuka i misstänkt borrelia men där sjukvården inte hittar en borreliainfektion.
Symtom på borrelia
En till fyra veckor efter bettet får ungefär hälften av dem som smittats av borrelia en hudrodnad. Ibland bleknar den i mitten och ser ut som en ring. Att området där fästingen suttit blir rött direkt efter bettet innebär däremot oftast inte att du blivit smittad av borrelia, utan bara att huden blivit irriterad.
Andra symtom på borrelia är svårare att upptäcka och diagnosticera, exempelvis feber, huvudvärk, trötthet och värk i leder och muskler.
Om borrelia upptäcks tidigt är den lättbehandlad. Med tio dagars antibiotikakur dör bakterierna och problemen försvinner. Det är när diagnosen dröjer som det kan bli bekymmer.
– Symtomen kan vara diffusa och skilja sig från person till person. Därför kan det vara svårt att veta att det är borrelia som patienten fått. Symtomen förväxlas också lätt med symtom på andra sjukdomar, säger Lars Lindquist, professor och överläkare Infektionskliniken på Karolinska Universitetssjukhuset, och en av Sveriges främsta experter på borrelia.
Det vanligaste blodprovet som används i Sverige ger bara svar på om patienten har antikroppar mot borrelia i blodet.
– Antikroppar kan betyda att man har borrelia, men lika gärna att man någon gång tidigare i livet har haft en borreliainfektion som läkt ut, förklarar Lars Lindquist.
Senare upptäckt av borrelia
När borrelia inte upptäcks och behandlas i ett tidigt skede kan bakterierna ta sig in i nervsystemet. Omkring 10 procent av alla personer med borreliainfektion råkar ut för detta. Så kallad neuroborrelios kan ge tillfällig ansiktsförlamning, minnesstörningar och koncentrationssvårigheter. Vuxna får ofta kraftig värk i armar, ben eller rygg. Hos barn är symtomen vagare. I enstaka fall kan sen borrelia leda till hjärtbesvär. Symtomen kommer ofta en till två månader efter fästingbettet. Ibland kan det ta ett halvår.
Neuroborrelios kan också behandlas framgångsrikt med antibiotika. Men även om infektionen bekämpats och bakterien dött kan de neurologiska skadorna som den orsakat bli kvar.
– Det finns de som kallar detta för kronisk borrelios, men det är ett missförstånd. Borreliabakterien dör av en vanlig eller möjligen något förlängd antibiotikabehandling. Den blir aldrig kronisk. Däremot kan skadorna den ställt till med bli det, säger Lars Lindquist.
Vilken behandling personer med bestå¬ende skador av borrelia kan bli hjälpta av varierar. Ibland kan det vara aktuellt med andra typer av antibiotika. I övrigt måste varje persons besvär bedömas och prövas var för sig.
Skydda mot fästingar
För att slippa drabbas av de svårigheter som en borreliainfektion kan föra med sig är det absolut bästa att se till att försöka skydda sig mot att bli fästingbiten. Stövlar, långbyxor och långärmad tröja skyddar bra, men är kanske inte så lockande en varm sommardag.
– Det mest effektiva skyddet är att kontrollera kroppen, både din egen och barnens, efter att ha varit ute i naturen. Ta av kläderna och undersök. Fästingarna gillar skyddade och fuktiga utrymmen på kroppen och letar därför runt i några timmar innan de sätter sig, säger Lars Lindquist.
Har du tillgång till dusch är det ett annat tips för att bli av med eventuella kryp.
– Tar du en dusch kan fästingen spolas bort med vattnet. Det tar mellan ett och två dygn efter att fästingen bitit sig fast, innan borreliabakterien sprids i kroppen. Så du har ganska gott om tid att upptäcka och plocka bort den.
Text: Helene Lumholdt.
Texten är tidigare publicerad i tidningen 1177 Vårdguiden, nr 2 2017. Läs texten i sin helhet och tidningen 1177 Vårdguiden här.
Fakta om borrelia och fästingbett på 1177.se
-
Mer om borrelia
Borrelia förekommer i hela Sverige, förutom i de inre delarna av Norrland. Speciellt vanlig är den i kustområden och i södra Sverige. Läs mer om borrelia, om symtom och när du ska söka vård.
-
Om TBE och vaccin
Än kan man inte vaccinera sig mot borrelia. Däremot finns ett effektivt och välbeprövat vaccin mot TBE, som också sprids via fästingar. TBE kan orsaka inflammation i hjärnan eller hjärnhinnorna. Läs mer om TBE, om symtom och när du ska söka vård.
-
Mer om fästingbett. Se även film.
Se film om hur du kan ta bort en fästing och läs mer om fästingbett.
-
Ring 1177 för sjukvårdsrådgivning
Var uppmärksam på om huden vid fästingbettet rodnar efter några dagar eller veckor och om rodnaden växer i storlek. Kontakta Vårdcentral om du får en större hudförändring. Tänk på att du kan ha blivit biten även utan att ha sett någon fästing. Om du får svår huvudvärk eller symtom på förlamning ska du söka vård direkt. Ring 1177, se kontaktinfo här.
Senaste nyheterna
-
Vårdpersonal ska stärkas i sitt arbete mot sexuellt våld
UTBILDNING. Nu ska vårdpersonal i primärvården få mer kunskap om hur de tidigt kan identifiera och hjälpa patienter som kan ha ökad risk att utsätta andra för sexuellt våld. Bakom ...
-
Victoria gick sitt livs match mitt i pandemin: "Haft världens bästa cancerteam"
Först togs hennes högra bröst bort. Därefter magsäcken. Och sedan vänster bröst. Victoria Thomasfolk känner en enorm tacksamhet. "Jag har haft världens bästa cancerteam", säger ...