Kunglig glans när Solna fick finbesök

Nyhet

Danska och svenska kungligheter, ministrar och näringslivstoppar besökte under tisdagen den nya sjukhusbyggnaden i Solna. Intresset från danska Kronprinsessan Mary och svenska Prins Daniel var stort, både för patienterna, vården och själva sjukhuset.

 När klockan slog kvart i nio under tisdagsförmiddagen var det många patienter och anhöriga på besök vid Eugeniavägen 23 som förvånat vände på huvudet när säkerhetsvakter, polisbilar och polismotorcyklar cirkulerade runt entrén. Och plötsligt stod det klart varför.

Från en bil med svarta rutor klev nämligen en livs levande prinsessa ut, på höga gula klackar, med matchande gult skärp. Efter henne kom en lika ståtlig prins i mörkblå kostym, och vinkade leende mot fotografer och förvånade förbipasserande.

Det kungliga besöket i nya sjukhusbyggnaden skedde inom ramen för det danska kronprinsparsbesöket, den 28-30 maj, som även innefattade en dansk företagsdelegation. Med på besöket i sjukhusbyggnaden var även Danmarks utrikesminister Anders Samuelsen och Sveriges sjukvårdsminister Annika Strandhäll.

Foto: Oscar Segerström

Det kungliga besöket inleddes med att sjukhusdirektör Melvin Samsom berättade om arbetet med att utveckla vården mot framtidens behov. Han nämnde de tre stora förändringar som Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge och Solna står inför, med ett nytt uppdrag, en ny verksamhetsmodell och dessutom en ny infrastruktur. Samtidigt som fokus ligger på en fullständig integration mellan vård, forskning och utbildning, högspecialiserad vård och patientens väg genom vården.

Programkontorets driftsättningsansvariga Stanley Holsteiner och medicinskt ansvariga Annika Tibell, gjorde varsin kort dragning om jobbet med att fylla 330 000 kvadratmeter sjukhusbyggnad med rätt medicinsk utrustning, personal och patienter.

- På min promenad till jobbet varje morgon rätar jag alltid på ryggen när jag kommer till Solnabron och får se byggnaden, eftersom jag är på väg till världens roligaste jobb. Det är ett unikt projekt som är otroligt roligt att får vara med om, berättade Stanley Holsteiner för kungligheterna.

Annika Tibell fortsatte att berätta om byggnadens planering, skräddarsytt för patientens väg genom vården, med smarta flöden, enkelrum för att minska risken för infektion med multiresistenta bakterier och öka patientens integritet och närhet till sina anhöriga.

Det gavs även en beskrivning av 4D-projektet, ett samverkansprogram mellan Karolinska Institutet, KI och Stockholms läns landsting, SLL med syftet att förbättra människors hälsa och delaktighet. D står för diagnos och fyra av våra vanligaste folksjukdomar ingår. Ambitionen med projektet är att alla aktörer i en hälso- och sjukvårdsprocess samverkar, det vill säga att individen, vården, forskningen och industrin är samarbetspartners som medverkar och arbetar mot samma mål.

Foto: Oscar Segerström
Foto: Oscar Segerström

Därefter tog rundvandringen för kungligheter och ministrar vid. Bland annat till ambulanshallen och barnakutmottagningen, där frågorna från de kungliga var många och intresserade. Ambulanspersonalen berättade om utvecklingen av sin verksamhet, från att vara rena transporter, till att i dag kunna utföra livsviktiga insatser redan i ett tidigt skede, på plats hos patienterna.

- Det utförs mirakel här varje dag, berättade sjukvårdslandstingsrådet Marie Ljungberg Schött, för kungligheterna.

Småbarnsföräldrarna Prins Daniel och Kronprinsessan Mary visade stort intresse även för barnakuten, där Prins Daniel konstaterade, kanske från egen erfarenhet, att:

- Ni träffar säkert många överoroliga föräldrar här, och det kan jag förstå, sa han leende.

Läkaren Pia Malmquist svarade att en stor del av jobbet innebär att förklara, berätta för och lugna föräldrar:

- Det är en stor utmaning, konstaterade hon.

Rundturen gick även till barnakutens entré, där förvånade föräldrar och barn fick svara på frågor från kungligheterna vad de hade råkat ut för:

- Jag har ramlat ner för en trappa, förklarade en flicka med en ond fot för prinsen.

Läkarna Pia Malmquist och Malin Ryd Rinder berättade även om de barnsjukdomar den nya sjukhusbyggnaden har drabbats av när det gäller IT-systemen och den digitala kommunikationen:

- Att förlita sig på teknologin är fantastiskt i många avseenden, men det finns baksidor också, sa Pia Malmquist.

Foto: Oscar Segerström
Foto: Oscar Segerström
Foto: Oscar Segerström

Även lekterapin fick ta emot kungligheterna, som la mycket tid på att hälsa på och prata med alla små patienter och deras föräldrar, dels på lekterapins gård och dels inne i den pedagogiska avdelningen. Miljön, med glada färger, mycket leksaker och stora fönster som även de små kan nå upp till, fick Kronprinsessan Mary att utbrista:

- Ni har fantastiska lokaler!

Foto: Oscar Segerström
Foto: Oscar Segerström

Därefter var besöket slut för kungligheternas del, medan resten av de prominenta gästerna tog en tur till barnonkologen, där Annika Strandhäll passade på att fråga både patienter och medarbetare hur de upplevde lokalerna.

Patienten Oscar, den första patienten i nya sjukhusbyggnaden i november, var på plats i sitt favoritrum under besöket, det så kallade tonårsrummet. På frågan från Innovationslandstingsrådet Daniel Forslund om vad den största skillnaden mellan gamla och nya sjukhusbyggnaden är, svarade Oscar:

- Att det är större här, mycket ljusare och med fler fönster, det är väldigt fint.

Annika Tibell var nöjd med besöket:
- För oss är det väldigt roligt att visa det nya sjukhuset när saker har börjat falla på plats. Det är lätt att bli hemmablind, men när man går runt tillsammans med besökare utifrån och höra deras positiva kommentarer så öppnar det ens egna ögon. Det var också roligt att höra vilket stort engagemang det finns från medarbetarna kring hur vi ska utveckla våra arbetssätt för att kunna använda huset på bästa sätt, säger Annika Tibell.

 Text: Carin Tellström