"GPS" för kirurger minskar komplikationer

Nyhet

Som en GPS för att kunna navigera rätt i ryggraden. Så beskrivs tekniken i det nya hybridlabbet på Karolinska Universitetssjukhuset som invigdes under onsdagen. Med hjälp av tekniken, som Karolinska är först i världen med att använda, utförs ryggradsoperationer betydligt säkrare än tidigare.

Adrian Elmi Terander, biträdande överläkare vid operationsbordet i hybridlabbet på Neurocentrum där navigationsutrustning och 3D-röntgen används för ryggradsoperationer, än så länge i kliniska studier.

Millimeterprecision är avgörande vid ryggradsoperationer, något som tidigare lagts på erfarenhetskontot för de kirurger som utfört den typen av operationer. Men med hjälp av det nya hybridlabbet med navigationsteknologi, som invigdes på Neurocentrum under onsdagen, finns helt nya möjligheter till precisionsarbete med skruvar och instrument.

- Tidigare användes röntgenbilder för att hitta rätt i ryggraden under operationen. Med den nya tekniken förenar vi den visuella bilden av ryggraden, med röntgenbilder, och lägger ihop dem, förklarade biträdande överläkare Adrian Elmi Terander vid neurokirurgiska kliniken det nya hybridlabbet.

Tredimensionella röntgenbilder

Kirurgiska navigationssystem vid operation är ingen nyhet i sig, utan har använts den senaste 20 åren, ihop med röntgenbilder tagna innan operationen. Med den nya tekniken tas däremot högupplösta, tredimensionella röntgenbilder direkt på operationsbordet och kombineras med rörliga livebilder i realtid, som kirurgen ser medan operationen pågår.

Tekniken används just nu vid kliniska studier på patienter som behöver ryggradsstabiliserande kirurgi, som skolioser, diskbråck, kotglidningar i ländryggen och liknande diagnoser, för att korrigera anatomin och lindra smärta.

Själva hybridlabbet består av ett vanligt operationsbord vid vilken rörlig röntgenutrustning med fyra kameror är monterad, liksom en stor bildskärm. Det ger möjligheten att planeras ingreppet enklare, checka av att det görs på rätt ställe, med möjlighet till korrigering, vilket ger ett bra arbetsflöde.

- Det är som en GPS-utrustning för kirurgi, som gör det lättare att hitta rätt, konstaterade Adrian Elmi Terander.

Det utförs cirka 100-120 deformitetsoperationer per år på Karolinska, men tanken är att även använda tekniken för traumakirurgi, där siffran för möjliga operationer är mellan 700-800 operationer årligen.

Säkrare med bättre trygghet för patienter och kirurger

Hybridlabbet är välkommet enligt överläkare Karl Åke Jansson, ortopedkliniken, en av 50-talet medarbetare som deltog i invigningskalaset:

-  För oss innebär det effektivare och säkrare kirurgi med färre komplikationer för patienten. Utan den här tekniken skulle vi ha cirka 10 procent re-operationer, så för oss som utför större och mer komplicerad kirurgi ger det här betydligt större trygghet än tidigare, säger Karl Åke Jansson.

Bandklippning med Ronald Tabaksblat, Philips, Adrian Elmi Terander och Melvin Samsom, båda Karolinska.

Den nya navigationstekniken kommer även att vidareutvecklas för användning av hjärnkirurgi, vid trauman och andra kirurgiska discipliner. I dag görs ingreppen med öppen kirurgi, men syftet är att småningom övergå till att använda navigationstekniken även vid minimalinvasiv kirurgi.

När invigningsbandet till det nya labbet klipptes under onsdagen konstaterade sjukhusdirektör Melvin Samsom:

- Genom detta flyttar vi fram positionerna för sjukvården.

Utvecklingen sker inom ramen för ett samarbetsavtal mellan Karolinska och Philips kring innovativ medicinsk teknik, för bästa patientnytta.

Text och foto: Carin Tellström

Läs mer!