Första kullen tog examen i kliniskt basår på barnsjukhuset

Nyhet

Sju medarbetare kunde som första kull någonsin ta emot diplom och applåder under torsdagen, efter att ha genomfört kliniskt basår för sjuksköterskor på Astrid Lindgrens Barnsjukhus.

Efter ett års studier var det under torsdagen den 16 mars dags för den första kullen sjuksköterskor som har genomfört kliniskt basår att hålla avslutning. Sju medarbetare tog chansen att delta i utbildningen som startade i mars förra våren.

Under torsdagen hölls diplomutdelning och gemensam lunch för deltagarna.

Kursen, som när den startade var ett projekt, anses ha fallit så väl ut att den nu kommer att fortsätta. Nyligen inledde den andra kullen sjuksköterskor sin utbildning.

För att gå kursen måste man vara sjuksköterska och jobba på Astrid Lindgrens barnsjukhus, ALB. Men man ska även vara antingen nyutexaminerad sjuksköterska, alternativt sakna tidigare erfarenhet från att jobba med barn.

- Man kan säga att det kliniska basåret är som en förlängd introduktion för att få ökad kunskap, trygghet och en bra grund att stå på i sitt arbete som sjuksköterska inom barnsjukvård, för den som inte har hunnit skaffa sig en specialistutbildning, säger Pia Brasch Wester, omvårdnadsansvarig Tema Barn och Kvinnosjukvård.

Under detta första år har en noggrann utvärdering gjorts, som dock ännu inte är klar, men från vilken kursen kommer att justeras och utvecklas.

Kursen genomförs under två terminer och sjuksköterskorna får använda tio procent av arbetstiden för att utöka sina kunskaper.

- Vi hoppas att så småningom kunna erbjuda alla sjuksköterskor att gå kursen, säger Pia Brasch Wester som är nöjd med den första kullen sjuksköterskor på Kliniskt basår på ALB:

- Det kändes väldigt speciellt, och det har fallit väl ut. Känslan är att alla är nöjda, vi tycker det är jätteroligt och kommer att fortsätta utveckla kursen, säger hon.

Text och foto: Carin Tellström