Karolinska klättrar på listan över Sveriges bästa sjukhus

Nyhet

Karolinska Universitetssjukhuset klättrar till en tredjeplats på tidningen Dagens Medicins topplista över landets bästa sjukhus. Bland annat syns tydliga förbättringar på området medicinsk kvalitet.

För femte året i rad utser Dagens Medicin landets bästa sjukhus, i tre klasser. I klassen Bästa universitetssjukhus 2016 hamnar Karolinska på en av topplaceringarna genom att ta sig upp till tredje plats, jämfört med lägre placeringar tidigare år.

På första plats återfinns Norrlands Universitetssjukhus, medan andraplatsen kneps av Universitetssjukhuset i Linköping.

På platserna efter Karolinska hamnar Örebro, Akademiska i Uppsala, Skånes Universitetssjukhus och på sjunde plats, Sahlgrenska.

För några år sedan låg Karolinska Universitetssjukhuset på sista plats i sin kategori. Men 2015 började sjukhuset klättra uppåt, för att i år rusa vidare uppåt och knipa bronsplatsen.

De kategorier som betygsatts är medicin, tillgänglighet, hygien, patientenkäter, trycksår, överbeläggningar och ekonomi. Karolinska tar visserligen inte hem vinsten i någon kategori, men vinner sammantaget många poäng på tunga betygsområden som tillgänglighet och medicinsk kvalitet.

Sjukhusdirektören Melvin Samsom är glad över att sjukhuset nu klättrat i rankingen, han säger:

- Vi var på botten 2014, så det här känns väldigt bra. Kvalitetsarbete ligger högt på vår agenda och vi fortsätter jobba med detta under 2017.

Läs mer om betygssättningen och utnämningen på Dagens medicin