Efter sjukhusvården

Att födas för tidigt kan påverka en person ända upp till vuxen ålder. Här kan du ta del av mer information om vad som kan hända efter att ni kommit hem från sjukhuset.

När vi får komma hem – vad händer sedan?

Vi strävar efter att ditt barn ska få komma hem så fort det är möjligt. I hemmet minskar risken för infektioner och ni får möjlighet att lära känna varandra i lugn och ro. Vid behov kan en sjuksköterska från hemsjukvården komma hem till er för att utföra enklare behandlingar och följa upp barnets utveckling. Exempel på behandligar som kan genomföras i hemmet är sondmatning och syrgasbehandling.

Barnet kan även få tid för återbesök på vår neonatalmottagning. Lättare problem i nyföddhetsperioden följs på BVC eller banläkarmottagning.

Svenska Prematurförbundet

Om du önskar utbyta erfarenheter med andra föräldrar i liknande situation kan vi rekommendera att kontakta Svenska Prematurförbundet. De har även formulerat tio tips för dig som nyss har kommit hem.

Långsiktiga konsekvenser av för tidig födsel

För tidig födsel kan påverka människors funktionsförmågor även efter nyföddhetsperioden. Karolinska universitetssjukhuset driver ett forskningsprojekt som studerar långsiktiga konsekvenser av för tidig födsel.

Läs mer om EXPRESS-studien här

Vem ska jag kontakta om jag behöver stöd och hjälp?

Förutom prematurförbundet kan du få hjälp och stöd från din barnavårdscentral. Via din vårdcentral kan du även få hjälp av kurator och psykolog när ni kommit hem.