Efter neonatalavdelningen

Vi strävar efter att ditt barn ska få komma hem så fort det är möjligt. I hemmet minskar risken för infektioner och ni får möjlighet att lära känna varandra i lugn och ro.

En del barn vårdas i sjukhusets neonatala hemsjukvård en tid efter sjukhusvården. Några barn följs upp av neonatalmottagningen, men för många barn är det barnavårdscentralen (BVC) som genomför uppföljande hälsoundersökningar och vaccinerar barnet. Om ditt barn blir sjukt efter utskrivning från sjukhuset ska du i första hand vända dig till din vårdcentral eller ringa till 1177 Vårdguiden. Via din vårdcentral kan du även få stöd och behandling från kurator och psykolog.

 

Neonatal hemsjukvård

Våra neonatalmottagningar

Svenska Prematurförbundet

Om du önskar utbyta erfarenheter med andra föräldrar i liknande situation kan vi rekommendera att kontakta Svenska Prematurförbundet. De har även formulerat tio tips för dig som nyss har kommit hem.

Långsiktiga konsekvenser av för tidig födsel

För tidig födsel kan påverka människors funktionsförmågor även efter nyföddhetsperioden. Karolinska universitetssjukhuset driver ett forskningsprojekt som studerar långsiktiga konsekvenser av för tidig födsel.

Läs mer på EXPRESS-studiens webbsida

 

Råd till dig som kommit hem

Bad

Många barn tycker om att bada, men 1-2 gånger per vecka räcker gott och väl. Mellan baden tvättas barnet. Halsveck, ljumskar, öronveck och armhålor kontrolleras varje dag så att även dessa hudytor är rena och torra. Det går bra att bada även innan navelstumpen har ramlat av.

Besök - infektionsrisker, handhygien och tobak

Ett nyfött barn är i behov av lugn och ro för att växa. För tidigt födda barn är känsligare än andra, till exempel för intryck såsom ljus och ljud. I den mån familjen och ert barn orkar går det bra att ta emot besök från släkt och vänner, men begränsa besöken den första tiden.

Ingen som kommer på besök bör vara förkyld eller ha annan smittsam sjukdom. Eftersom barn i förskoleåldern löper en ökad risk att smittas av infektionssjukdomar bör man begränsa besök av barn i denna ålder. Det kan även vara lämpligt att undvika miljöer där många samlas, såsom kollektivtrafik eller gallerior. Det går dock mycket bra att vistas utomhus. Om någon i familjen blir sjuk bör denne undvika nära kontakt med barnet, exempelvis pussar eller nysningar i närheten av barnet. God handhygien upprätthålls normalt med handtvätt i tvål och vatten. I infektionstider skall även handsprit användas.

Det är även viktigt att alltid hålla inomhusmiljön kring barnet rökfri, då nyfödda och för tidigt födda barns lungor är extra känsliga för irritationen från tobaksrök.

Blöjbyte

Många barn blir röda i stjärten eftersom avföringen är lös, lite frätande och kommer ofta. Använd i första hand torra tvättlappar som blöts upp med ljummet vatten. Lufta och håll rent och torrt. Vid röd och irriterad hud kan du badda med bröstmjölk. Salvor kan också användas för att skydda huden. Rådgör gärna med din sjuksköterska på BVC.

Förvaring av bröstmjölk och modersmjölksersättning

Urpumpad bröstmjölk kan förvaras i kylskåp (+4-6 grader) i max två dygn. Blanda inte kall och varm bröstmjölk, men häll gärna ihop mjölken från samma dygn när den är kall. Märk flaskorna med datum.

Bröstmjölk kan frysas inom ett dygn från pumpningen. Hållbarheten i frystemperatur (minst 18 minusgrader) är sex månader. Den frysta mjölken tinas i kylskåp under natten, alternativt i vattenbad med kallt vatten i 2-3 timmar. Den håller sedan i ytterligare två dygn och kan inte frysas ned igen.

En nyöppnad förpackning bröstmjölksersättning är vanligtvis hållbar i en månad. Blanda pulvret med kokt vatten som fått svalna. Du kan på detta sätt förbereda och förvara ersättningen i 24 timmar i kylskåp. Samma hållbarhetstid gäller om du tillför tillsatser i bröstmjölksersättningen.

Hur kan jag observera mitt barns allmäntillstånd?

Det är du som förälder som känner sitt barn bäst. Därför är de observationer som du gör av barnet mycket viktiga.

Var särskilt uppmärksam på:

  • Barnets hudfärg, exempelvis blekhet
  • Om barnet blir trött och inte orkar äta
  • Barnets kroppstemperatur
  • Nästäppa, snuva och kladdiga ögon. Ha gärna koksalt hemma
  • Om barnet börjar kräkas mycket oberoende av måltider, t. ex. i horisontellt läge och om det grimaserar och tappar matlust
  • Om naveln blir röd och kladdig - tvätta med koksalt och kompress

Pumpning och hantering av bröstmjölk

Pumpning av bröstmjölk bör genomföras direkt efter amning eller tillmatning. Tvätta händerna innan du pumpar. Efter pumpning sköljs flaskorna och pumptillbehören med kallt vatten och handdiskas eller maskindiskas och lufttorkas. Pumpset, flaskor och nappar (inte slangar) kokas i fem minuter en gång per dygn.

Sömn

Enligt Socialstyrelsens rekommendationer minskar risken för plötslig spädbarnsdöd om barnet sover i ryggläge när föräldrarna inte är vakna eller befinner sig i närheten. Ryggläge anses vara säkrare än sidoläge eftersom barnet i sidoläge kan riskera att rulla över från sidan till mage. Barnet skall sova i egen säng i föräldrarnas sovrum alternativt egen bädd i föräldrarnas säng. Egen bädd innebär att barnet skall ha egen madrass och eget täcke för att undvika att barnet blir för varmt. Ta bort överflödiga kuddar som riskerar att ramla över barnet.

Temperaturreglering

För att barnet ska kunna åka hem behöver barnet först kunna hålla kroppstemperaturen utan värmebädd.

Eftersom temperaturregleringen hos barnet ännu inte är fullt utvecklad behöver du som förälder i hemmet kontrollera kroppstemperaturen vid två tillfällen under de första dagarna för att försäkra dig om att barnet behåller en kroppstemperatur mellan 36,7 till 37,2 grader. Ett barn som blir för kallt förbrukar mycket energi på att hålla sig varm i stället för att öka i vikt. Ett barn som blir för varmt kan bli trött och mindre intresserad av att äta. När barnets temperatur är stabil räcker det att känna på barnets nacke, rygg och mage.

Om ditt barn blir kallt:

Lägg barnet hud mot hud
Använd gärna bärsjal eller tub/tröja
Använd mössa inomhus
Använd flera lager av kläder/filtar i sängen

Träning av nackmuskulatur

Lägg gärna barnet på mage några gånger varje dag när det är vaket, det hjälper barnet att träna upp styrkan i nackmuskulaturen.