Barnets omvårdnad

Blöjbyte

Var alltid minst två personer när ni byter blöja på barnet så att barnet kan få stöd under omvårdnadshandlingen. Beroende på barnets mognad så är det bra att ligga på sidan under blöjbytet till en början. Personalen visar er hur ni ska göra. En vuxen har fokus på att hålla om barnet och den andra sköter om blöjbytet. Försök att lyfta försiktigt i barnets höft när blöjan ska av och på och ge samtidigt stöd för fötterna.

Har barnet endast kissat behöver det inte tvättas vid varje blöjbyte. Om barnet har bajsat så används ljummet vatten för att tvätta stjärten.

Beroende på barnets medicinska tillstånd så kan barnets använda blöja ibland behöva vägas av personalen. Personalen guidar dig så att du vet vad du ska göra med blöjan efter bytet.

Kroppstemperatur

Att kontrollera barnets kroppstemperatur är något du som förälder kommer att göra flera gånger per dag. Lyft barnets arm försiktigt och lägg termometern i armhålan. Lägg sedan din hand som stöd över armen och håll om barnet. Efter ett litet tag hörs ett litet pip från termometern och mätningen är färdig. Lyft åter barnets arm försiktigt och ta bort termometern. Sprita sedan av termometern innan du stoppar ned den i dess fodral. Personalen visar dig hur du ska göra.

Daglig tvätt

När barnets hud är mogen så kan det vara dags för den dagliga tvätten. Vänta gärna in barnets signaler och planera tillsammans med personalen när tiden kan vara lämplig. Se till att alltid vara minst två personer kring barnet så att barnet kan få stöd under skötningen. Ibland kan barnets tvätt behöva delas upp i flera omgångar, till exempel en sida i taget.

Plocka fram en tvättskål, tvättlappar/kompresser, tvättbalsam/olja, handduk och en blöja. Börja att tvätta barnet uppifrån och fortsätt sedan ner. Tvätta alla hudveck (öron, hals, armhålor och ljumskar). Var noggrann med att torka barnet torrt i alla veck.

Vägning

Det nyfödda barnet vägs till en början dagligen och det är mycket vanligt att barnet går ned i vikt den första tiden efter födelsen. Inom ca en vecka - 10 dagar har många barn vänt i vikt och uppnår åter födelsevikt och börjar sakta öka i vikt. En generell viktuppgång på mellan 150-200 gram/vecka brukar vara en riktlinje. Men viktuppgången är naturligtvis individuell.

Inbäddad vägning på våg

För att undvika obehaglig avkylning och stressande rörelser under vägning skall alla barn vägas liggandes på sidan eller mage med ordentligt stöd runt omkring sig. När barnet flyttas från sängen för att vägas ska det vara väl inlindat i en handduk alternativt en bäddtoffel/bäddnäste. Håll gärna barnet nära dig under förflyttningen. Bäddmaterialet måste vägas separat före eller efter vägning och barnets vikt justeras sedan med den vikten.

Inbäddad vägning i kuvös

När barnet ska vägas på vågen inne i kuvösen ska barnet vägas liggande på sidan eller magen med ordentligt stöd runt omkring sig med hjälp av den bäddtoffel/bäddnäste som barnet vårdas i. Bäddmaterialet måste vägas separat före eller efter vägning och barnets vikt justeras sedan med den vikten.

Bad

När barnet ska bada så har personalen förberett badkaret med vatten som är ca 37 grader C (armbågsvarmt).

När barnet ska förflyttas från sin säng eller kuvös till badet så lindas barnet in i en trasa eller liten filt som är runt barnet när det sänks ner i badet. Den kan du försiktigt ta bort när barnet kommit ner ordentligt i vattnet. Stöd barnet genom att hålla ena handen/armen stadigt under barnets huvud. Håll med handen om överarmen på större barn. Personalen hjälper er med rätt stöd för ert barn.

Se till att barnets kropp kommer under vatten ytan så att inte badet upplevs som kallt och obehagligt. Låt barnet få stöd med sina fötter mot badkarskanten. Var gärna minst två vuxna vid badet till en början så att en håller om och ger stöd på barnets bröstkorg så att barnet känner sig tryggt, medan den andra vuxna kan tvätta barnet. Börja tvätta uppifrån och ner.

Efter badet så lindas barnet in i handduken och det är viktigt att torka torrt i alla veck uppifrån och ner. Ta gärna en kontroll av barnets kroppstemperatur så att barnet hålles varmt.

Att bada är något man kan få göra 1-2 ggr/vecka.

Munvård

Torka försiktigt ur munnen och kinderna med en "tops" eller en mjuk kompress. Använd sterilt vatten som personalen kan hämta till er. Öppnad förpackning datummärks och är hållbar i 24 timmar med en kork på.

Navelvård

Om behov skulle finnas så tvättas naveln med vatten och tvättbalsam. Vid eventuell infekterad navel så kan den behöva tvättas med klorhexidinsprit 5mg/ml eller klorhexidinlösning 0,5mg/ml beroende på barnets storlek.

Ögonvård

Tvätta ögonen utifrån ögonvrån och in mot näsan. Ett öga i taget. Vid kladdiga ögon använd koksaltlösning (NaCl 9mg/ml) som personalen kan hämta till er. Öppnad förpackning datummärks och är hållbar i 24 timmar med en kork på.

Text: Tullikki Stendahl