Frågor och svar om covid-19 på Karolinska

Undrar du hur det nya coronaviruset och covid-19 påverkar Karolinska, ditt besök på sjukhuset? Här finns svar på de vanligaste frågorna.

Viktigt för patient

Här finns viss riktad information till en del patientgrupper. men vi listar inte allt här. Vänligen besök sidan för din mottagning eller avdelning (se lista), där kan finnas information som är viktig för dig. 

Besöksförbud på Karolinska

För att minska risken för smittspridning bland patienter och medarbetare är det generellt besöksförbud på Karolinska Universitetssjukhusets alla vårdavdelningar i Solna och Huddinge.

Detta innebär att besökare till inneliggande patienter inte tillåts.

Det är även begränsningar för närstående att medverka vid mottagningsbesök, undersökningar och öppenvårdsbehandlingar. Närstående som behövs som stöd till patient vid besök hos oss är undantagna från besöksförbudet, exempelvis för äldre och minderåriga patienter.

Sjukhusets akutmottagningar i Solna och Huddinge fortsätter som vanligt att ta emot patienter.

Det generella besöksförbudet och begränsningar för medföljande till sjukhuset gäller  tillsvidare, från och med den 12 mars.

Läs nyheten Generellt besöksförbud för att minska påverkan av covid-19 i vården

Om du behöver söka vård akut

På Karolinska

Patienter som kommer in akut till Karolinska Universitetssjukhuset med symtom, som kan vara orsakade av coronavirus, separeras från andra patienter på akutmottagningen för att minska risken för smittspridning. Det gäller både vuxna och barn. Antalet medföljande anhöriga begränsas också vid akutbesök av samma anledning.

Om en patient med misstänkt coronavirusinfektion behöver läggas in, sker det i möjligaste mån i enkelrum. Prov tas så snart som möjligt för att se om patienten har infektion eller inte.

Sedan torsdagen den 12 mars är det generellt besöksförbud på sjukhusets samtliga vårdavdelningar i Solna och Huddinge för att minska risken för smittspridning. Det är också begränsningar för närstående att medverka vid mottagningsbesök, undersökningar och öppenvårdsbehandlingar.

Även tolkar berörs av besöksförbudet och telefontolkning kommer att bokas in vid behov.

Planerat vårdbesök på mottagning/operation?

Mottagningsbesök

Om du som patient har ett inbokat besök på mottagning och känner dig sjuk (feber och/eller har luftvägssymtom) bör du kontakta mottagningen i förväg.

Personalen gör en bedömning om besöket kan genomföras eller bör flyttas fram. Om besöket är nödvändigt för din hälsa/behandling, ordnar personalen så att det kan genomföras så att risken för smittspridning minimeras.

Vänligen kolla din på mottagnings sida ifall det där finns särskild information till dig som patient eller medföljare. Kolla i denna lista för att hitta din mottagning

Planerade operationer

Många planerade operationer kommer att senareläggas för att kunna frigöra kompetens och vårdplatser som kan behövas för svårt sjuka patienter, inte bara de med covid-19. Berörda patienter kommer att kontaktas om operationen senareläggs. Om du har frågor är du välkommen att kontakta respektive mottagning/avdelning.

Generellt besöksförbud

Det är generellt besöksförbud på sjukhusets alla vårdavdelningar i Solna och Huddinge. Det är också begränsningar för närstående att medverka vid mottagningsbesök, undersökningar och öppenvårdsbehandlingar. Förbudet gäller från 12 mars och tills vidare.

Även tolkar berörs av besöksförbudet och telefontolkning bokas in vid behov.

Ska du föda barn hos oss?

Du som ska föda barn är välkommen till förlossningen oavsett om du är frisk eller har symptom som kan vara orsakade av coronavirus. Om du har symptom görs en läkarbedömning och provtagning för att se om det är en infektion eller inte. Alla födande har enkelrum på förlossningen.

För kvinnor som ska föda barn får en frisk partner (eller annan frisk medföljare), det vill säga utan feber och/eller har luftvägssymtom, medfölja.

För att minska risken för smittspridning är det generellt besöksförbud på alla vårdavdelningar i Solna och Huddinge. Det är också begränsningar för närstående att medverka. Även tolkar berörs av besöksförbudet och telefontolkning bokas vid behov.

Besöksförbudet gäller tills vidare, från och med 12 mars.

Mammografiscreening tillfälligt stopp

För att minska risken för spridning av coronaviruset stänger mammografiscreeningen tills vidare från måndag 23 mars. Beslutet är fattat av regional särskild sjukvårdsledning, RSSL, i enlighet med Folkhälsomyndighetens direktiv att friska personer ska undvika besöka sjukhusen.

Därför gäller nu följande:

 • Du blir inte kallad till mammografiscreening från och med måndag 23 mars.
 • Du som redan hunnit få en kallelse ska inte komma till screening.
 • Du behöver inte avboka din tid.
 • Alla får ny kallelse när vi öppnar igen.

OBS! Du som har remiss från en läkare eller har blivit återkallad till klinisk undersökning efter en screening ska komma som vanligt.

Har du symptom från brösten ska du vända dig till primärvården.

Är du cancerpatient hos oss?

Om du har ett inbokat besök på mottagning och känner dig sjuk (feber och/eller har luftvägssymtom) bör du kontakta mottagningen i förväg. Personalen gör en bedömning om besöket kan genomföras eller bör flyttas fram. Om besöket är nödvändigt för din hälsa/behandling, ordnar personalen så att det kan genomföras så att risken för smittspridning minimeras.

Många planerade operationer kommer att senareläggas för att kunna frigöra kompetens och vårdplatser som kan behövas för svårt sjuka patienter, inte bara de med covid-19. Berörda patienter kommer att kontaktas. Om du har frågor är du välkommen att kontakta respektive mottagning.

Läs om hur din cancerbehandling påverkas på sidan Information till dig som är cancerpatient

Läs: om du har ökad risk att bli sjuk av covid-19 på sidan Information till dig som är cancerpatient

 

Allmänna frågor och svar om covid-19

Folkhälsomyndighetens hemsida finns svar på frågor om sjukdomen covid-19, orsakad av det nya viruset SARS-CoV-2. 

Hittar du inte svar där kan du ringa det nationella telefonnumret 113 13.

 

Vill du/ditt företag bidra med material till vården?

Mejla till: tips_forbrukningsmaterial_karolinska.karolinska@sll.se

Ange i mejlet:

 1. vad ni avser donera/förmedla
 2. datum och volym för leverans

Vi behöver i första hand skyddsutrustning så som:

 • mun- och andningsskydd
 • visir och skyddsglasögon
 • hand- och ytdesinfektion
 • test-kit
 • handskar
 • engångsförkläden/skyddsrockar i plast med lång eller kort arm

Stort tack! 

 

Läget i Region Stockholm

På Region Stockholms hemsida kan du läsa det senaste om läget i länet och om samordningen av vården gällande covid-19.

Film tvätta händerna

Genom att tvätta händerna kan du undvika att själv bli sjuk och att smitta andra om du redan är sjuk. Tvätta händerna med tvål i cirka 30 sekunder för att de ska bli ordentligt rena. Tänk på: skölj händerna, använd ordentligt med tvål, arbeta upp ett lödder och se till att hela händerna är täckta med lödder. Glöm inte tummar, ovansidorna och mellan fingrarna. Skölj och torka händerna noga. Det är bra att ha en egen handduk och inte dela den med andra. Finns det engångshanddukar så använd dem. Egen handduk minskar risken för smitta.