Tips och trix
Här finns tips & trix om tex. hur man kan ta mediciner, vad som kan vara bra att ta med sig till sjukhuset.
Hemma
Samla stjärnor
Samla stjärnor för medicin. Dvs för varje gång eller varje tablett får barnet en stjärna som man ritar upp på tavla/kylskåp. Efter 20 stjärnor får barnet en liten present.
Förberedd väska
Det är bra att ha en väska förberedd hemma ifall akut inläggning med övernattning krävs. Tips på bra saker att ha i väskan:
- Hygienartiklar
- Inneskor/tofflor
- Mobilladdare
- Egen kudde
- Gosedjur till barnet
- Surfplatta/dator
- Klädombyten
- Matlådor
Mediciner
Att krossa tabletter
Tänk på att tabletter många gånger kan smaka sämre när de krossas. Barns förmåga att ta hela tabletter underskattas ofta.
Tuggummi, för bättre smak i munnen
För de äldre barnen kan det vara bra att tugga på ett tuggummi efter att ha tagit medicin som smakar lite illa.
Medcoat (tablettöverdrag)
Medcoat är ett sockerfritt tablettöverdrag som ger tabletterna en hal och salivstimulerande yta och döljer tablettens smak. Medcoat finns i nuläget i smaken citron, jordgubb och Coca-Cola.
Mediciner i sommarvärme
Många mediciner ska förvaras under +25 C. Det är viktigt att tänka på att det kan vara varmt både i hemmet och i bilen. Förvara gärna medicinerna i svalt och mörkt skåp hemma eller i särskild väska under transport.
Beställ medicin på apoteket
Glöm inte att beställa hem vissa mediciner i tid på ert apotek för att säkerställa att medicinen alltid finns tillgänglig.
Praktiska lösningar
EMLA
Om barnet är känsligt för plåster eller plåstret har tagit slut hemma kan plastfolie användas över EMLA-salvan istället.
På sjukhuset
Glöm inte favoriter
Ta gärna med favoriter hemifrån såsom:
- Gosedjur/Nalle
- Leksak
- Bok
- Juice/saft
- Maträtt
Matlådor
För att slippa tänka på att ordna med mat för dig som närstående, be nära och kära göra iordning färdiga matlådor som bara är att värma på.
DVD-spelare/filmer/TV-spel
På patientrummen finns smart-TV. Om ni önskar DVD-spelare med filmer eller TV-spelskonsol, ta med det hemifrån. TV-spelskonsoler finns i begränsat antal att låna från lekterapin (Pedagogiskt resurscentrum ungdom).
Resa
Utomlands
Stäm av med läkare innan resan beställs.
Se till att ha ett läkarintyg på barnets diagnos.
Ta reda på var närmsta sjukhus finns om sjukhuskontakt skulle bli nödvändigt.
Inom Sverige
Stäm av med läkare innan resan.
Ta reda på var närmsta sjukhus finns om sjukhuskontakt skulle bli nödvändigt.
Om planerad provtagning behövs under resan, se till att få med provtagningsremiss samt Barn avdelning 12 faxnummer (08-123 732 83).
Skicka in tips!
Skicka in era egna tips & trix till oss på Barnonkologen. Vi går igenom alla inskickade tips & trix som sedan publiceras vart eftersom.