Regeländringar
Lagändringar från 1/1 2019
Frysförvarade befruktade ägg
Från och med den 1 januari 2019 får ett befruktat ägg förvaras fryst i högst tio år i stället för fem år.
Du som har befruktade ägg som frystes ned mellan den 1 januari 2014 och den 31 december 2018 omfattas av de nya bestämmelserna och du behöver därför inte ansöka om en förlängning av frystiden.
Även du som tidigare har ansökt om förlängd frystid hos Socialstyrelsen och har fått ett beslut om förlängning som understiger tio år omfattas av de nya bestämmelserna. Du behöver inte kontakta Socialstyrelsen utan de nya bestämmelserna gäller oavsett tidigare beslut från Socialstyrelsen och de befruktade äggen får förvaras nedfrysta i sammanlagt tio år.
Socialstyrelsen får enligt de nya bestämmelserna, om det finns synnerliga skäl, även medge att tiden för förvaring av de befruktade äggen förlängs efter att tio år har gått.
Embryodonation
Från och med januari 2019 blir det tillåtet att utföra assisterad befruktning utanför kroppen med hjälp av enbart donerade könsceller.
Läs mer - regelverk vid donationsbehandlingar
-
Lagen (2006:351) om genetisk integritet
För behandling med donerade könsceller finns gällande lagstiftning och föreskrifter från Socialstyrelsen. Lagen (2006:351) om genetisk integritet säger att en läkare ska pröva om det med hänsyn till den ensamståendes, makarnas eller sambornas medicinska, psykologiska och sociala förhållanden är lämpligt att den assisterade befruktningen äger rum. Den assisterade befruktningen får endast utföras om det kan antas att det blivande barnet kommer att växa upp under goda förhållanden.
-
Socialstyrelsens föreskrifter (SOSFS 2009:32)
Vidare bör bedömning enligt Socialstyrelsens föreskrifter (SOSFS 2009:32) utgå från parets eller den ensamståendes möjlighet och förmåga att fungera som föräldrar under barnets hela uppväxt och ta hänsyn till ålder, hälsotillstånd och eventuella funktionsnedsättningar, inbördes relation, eller den ensamståendes nätverk samt levnadsförhållanden.
-
Nationellt kunskapsstöd
Till vägledning för vården finns ett nationellt kunskapsstöd gällande assisterad befruktning med donerade könsceller på Socialstyrelsens hemsida.
-
Assisterad befruktning med embryodonation och dubbeldonation
Det pågår en process för att tydliggöra behandling med dubbeldonation och embryodonation.
-
Föräldrabalk (1949:381)
Ett barn som tillkommit på detta sätt har rätt att få reda på sitt genetiska ursprung av föräldern/föräldrarna - Föräldrabalk (1949:381). Ett barn kan, vid mogen ålder, söka upp mottagningen för att få information om donatorn. Det innebär att ett barn skulle kunna ta kontakt med donatorn. Donatorn har vare sig juridiska rättigheter eller skyldigheter gentemot ett barn.
-
Kunskapsguiden.se
Ta gärna del av information på Kunskapsguiden.se