Vårdavdelning Hjärta och kärl, C12:25 C12:27 Solna

1177 Vårdguiden e-tjänster

Journalservice

Besök oss

Eugeniavägen 23, C12:75-77, SOLNA

Hitta hit

Här vårdas patienter ska genomgå operation för både medfödda och förvärvade hjärtfel. De vanligaste diagnoserna är kärlkramp, hjärtklaffssjukdomar, pulsåderbråck, lungtumörer och lungsjukdomar.

Inskrivning på avdelning Hjärta och kärl C12:25-27 sker på inskrivningsenheten. Denna finns på mottagningen för Hjärta och kärl, plan 12.

Praktisk information

Nedan finns praktisk information om ditt besök på avdelningen/mottagningen. Besök sidan Din vård på Karolinska för information: service på sjukhuset, dina rättigheter som patient och din journal med mera.

Inför besöket

Patienter som skall genomgå en hjärtoperation och som står på väntelista, erbjuds en preoperativ patientinformation på två timmar, några veckor före planerat operationsdatum.

Var uppmärksam på att dina tänder bör vara välskötta inför hjärtoperationen, särskilt viktigt är att det inte är finns någon infektion i munhålan. På grund av fingersvullnad efter operationen, måste eventuella ringar avlägsnas. Uppsök en guldsmed för hjälp om du inte själv kan ta av ringarna.
Om Du behandlas med mediciner för andra sjukdomar än hjärtsjukdomar, kan det vara bra att ta med dessa.

Lämna större penningbelopp, smycken och andra värdeföremål hemma. Avdelningen ansvarar inte för medhavda värdesaker.På avdelningen finns fri wifi, men mottagningen kan vara av skiftande kvalitet.

Under besöket

Du kommer till inskrivningsenheten för vårdavdelning hjärta och kärl dagen före planerad operation. Är Din operation planerad på en måndag, sker inskrivningen torsdagen eller fredagen innan. Du får sedan gå hem på eftermiddagen och återkomma på söndag kväll. Du får träffa kirurgen som ska utföra operationen. Du kommer även att få prata med en narkosläkare.Skall du vara fastande vid inskrivningstillfället kommer detta att stå i kallelsen

När Du kommer till inskrivningen underlättar det för oss om Du har med Dig det frågeformulär som du fick hemskickat med kallelsen. På inskrivningsdagen tas alltid blodprover, EKG samt röntgen om det inte nyligen har tagits. Ibland behövs kompletterande undersökningar och provtagningar. Av sjukgymnasten får Du bland annat instruktioner om andningsgymnastik samt hur Du skall röra Dig efter operationen.

Räkna med att inskrivningsbesöket tar hela dagen i anspråk, och att väntetider kan uppstå. Du erbjuds en lunch om besöket tar hela dagen. Vill Du ta med en anhörig, är Du naturligt välkommen att göra det.

Du kommer att få hjälp med att duscha och tvätta håret med en bakteriedödande tvål både på kvällen och på morgonen före operationen. Tvålen är uttorkande så undvik att permanenta håret före operationen.

Du får inte smörja in kroppen med mjukgörande efter duschen då effekten av tvålen försvinner. Effekten av duschen sitter kvar i 6 timmar. Efter duschen ska Du direkt gå till din renbäddade säng i rena patientkläder.

Att känna oro inför operationen är normalt. Du kommer därför att erbjudas en sömntablett till kvällen. Från kl. 24.00 får Du inte inta fast föda, men vatten kan Du dricka fram till 04.00.

Besökstider - Alla dagar mellan kl. 14.00 – 19.00

Vänligen respektera besökstiden, då många patienter är nyopererade och behöver vila efter operationen.

Det är ej tillåtet att medtaga blommor till avdelningen pga. av allergiska besvär hos patienter och personal. Tänk även på att starka parfymer kan vara till besvär för nyopererade patienter. Tack för att du visar hänsyn

 

Efter besöket

De flesta stannar 5 -7 dagar på avdelningen efter en hjärtoperation. Många åker direkt hem, men vid behov kan Du ansöka om rehabilitering, vanligtvis på Saltsjöbadens Sjukhus eller Danderyds Sjukhus.

Konvalescenstiden efter en hjärtoperation är i regel 6-8 veckor, vilket även är den tid man brukar vara sjukskriven. Under denna tid bör Du även avstå ifrån bilkörning, dels på grund av nedsatt kraft i armar och bröstkorg, dels på grund av övergående försämring av koncentrations- och reaktionsförmåga.

Inför utskrivningen kommer Du att få information av avdelningsläkare och sjukgymnast om operationen samt instruktioner om det fortsatta förloppet. Du kommer också att få recept på mediciner, sjukintyg och uppgifter om återbesök, samt en informationsbroschyr som ger Dig ytterligare information inför hemgång.