Fostervården vid Centrum för fostermedicin Solna

Fostervården i Solna flyttar 20 april 2018!

20 februari 2018, 14:38

Ny adress: Eugeniavägen 23, C5:28

Se karta över området och byggnaden

1177 Vårdguiden e-tjänster

Av-/omboka tid

Kontakta mig

Journalservice

Ring oss

08-517 740 89

Telefontider idag

08:00 - 09:30

mer information

Fler telefontider:

  • Måndag - Fredag 08:00 - 09:30

Besök oss

Eugeniavägen 23, Solna, C5:28, STOCKHOLM

Hitta hit

tider

Öppettider för bokade besök

  • Måndag - Torsdag 08:00 - 16:00
  • Fredag 08:00 - 15:00

Diagnoser:

Missbildning, kromosomavvikelse, syndrom

Hit till fostervården kommer du som väntar barn med någon missbildning, kromosomavvikelse eller annan komplikation som upptäckts tidigt eller senare under graviditeten. Sedan starten 2006 har vi följt mer än 850 patienter.

Vem kan gå på fostervården?

Du som kommer till oss kan vänta barn med till exempel hjärtmissbildning, diafragmabråck, läpp-käk-gomspalt, vridfot, syndrom, kromosomavvikelse eller annan komplikation hos det väntade barnet.

Fostervården arbetar tvärprofessionellt

Team-arbete

På fostervården träffar du ett team, bestående av specialistläkare i fostermedicin, barnmorska och kurator. Alla har lång erfarenhet av denna typ av omhändertagande och du möter samma personal. Vi har ett nära samarbete med förlossningen och barnspecialister på Nya Karolinska, och vid speciella tillstånd även Centrum för fostermedicin Huddinge. Vi samarbetar även med Barnhjärtcentrum i Lund.

Extra stöd under och efter graviditeten

Alla som kommer hit erbjuds kuratorskontakt. Om önskemål finns försöker vi även förmedla kontakt med föräldrar som har fått barn med samma diagnos. Det kan även finnas föräldraföreningar som du kan ta kontakt med för att få svar på frågor som uppstår i din situation.

Undersökningar

När du går hos oss kan det innebära att vi vill göra kompletterande undersökningar på det väntade barnet. Förutom ultraljudsundersökningar kan man behöva göra en bedömning av fosterhjärtat tillsammans med en barnhjärtläkare, så kallat fostereko.

Ibland kan det även vara värdefullt att göra en röntgenundersökning eller magnetkameraundersökning av det väntade barnet. Vilka undersökningar som kommer göras är individuellt beroende på vilken diagnos man har på barnet.

Första besöket 

När du kommer till oss ska du först  registrera dig i Centralkassan. Där får du en plastmapp med vägbeskrivning ner till oss på C2 U1. När du kommer in på vår mottagning, Centrum för fostermedicin, så lämnar du mappen som du fått i kassan vid vår receptionsdisk, så vet vi att du har kommit. Ibland kan det bli lite väntetid, då vi även tar emot akuta besöket från kliniken.

Du får alltid träffa en specialist i fostermedicin. Räkna med att undersökningen kan ta upp emot en timme eller mer, speciellt om det är första gången du kommer till oss. Du får även träffa en barnmorska som informerar mer om hur planeringen kommer se ut under graviditeten.

Även barnläkare kan närvara för att bedöma tillståndet hos det väntade barnet och för att ge dig information om behandling och omhändertagander av barnet efter förlossningen

Vårdplanering

I samråd med läkare inom fostermedicin och barnläkare planeras graviditeten och förlossningen. Fostervården vill se till att du är förberedd på bästa sätt inför förlossningen och att du redan knutit kontakt med de specialister som du kommer träffa efter det att barnet är fött.

Mödravårdskontroller

Du kommer fortsätta gå på din ordinarie mödravårdscentral eller barnmorske-mottagning för de "vanliga" graviditetskontrollerna. Om det skulle uppstå någon graviditetsrelaterad komplikation, som till exempel högt blodtryck, förs du över till specialistmödravården.

 

Mer om hjärtfel

Mer om olika missbildningar

Mer om olika syndrom

Besök olika föräldraföreningar och intresseorganisationer

Praktisk information

Nedan finns praktisk information om ditt besök på avdelningen/mottagningen. Besök sidan Din vård på Karolinska för information: service på sjukhuset, dina rättigheter som patient och din journal med mera.

Inför besöket

Om du har varit på någon annan mottagning under aktuell graviditet så ta med dig utlåtande därifrån.

Om du har några frågor, skriv gärna ner dem så du inte glömmer något.

En vuxen anhörig eller vän är välkommen med.

Under besöket

Avsätt gott om tid för besöket här då det ibland kan det ta upp emot en timmes tid eller mer.

Efter besöket

Du är alltid välkommen att höra av dig till oss vardagar dagtid på telefonnummer 08-517 740 89. Övriga tider, det vill säga kvällar, nätter och helger, kan du höra av dig till förlossningen på telefonnummer 08-517 742 17.

Vår kurator är tillgänglig på telefon 08-517 744 93 med röstbrevlåda. Lämna ett meddelande så ringer hon upp.