ECMO Centrum Solna

1177 Vårdguiden e-tjänster

Journalservice

Besök oss

Karolinska Universitetssjukhuset Solna, C7:27, Eugeniavägen 23, SOLNA

Hitta hit

Diagnoser:

Lunginflammation, Blodförgiftning, Mekoniumaspiration

alla

Diafragmabråck, trauma, svåra infektioner, överbrygga hjärt/lungsvikt i väntan på transplantation

ECMO-behandling innebär syresättning av blodet med en konstgjord lunga.

Varför och vilka behandlas med ECMO?

Vi behandlar patienter med en tillfällig svikt i lungor och/eller hjärta där all upptänklig intensivvård inte är tillräcklig för att rädda patientens liv. Anledningen till att lungor och/eller hjärta sviktar kan t.ex. vara en svår lunginflammation, blodförgiftning eller hos nyfödda mekoniumaspiration eller diafragmabråck.

Syftet med ECMO är att lungorna och/eller hjärtat skall få vila och läka. Behandlingstiden varierar mellan några dagar upp till månader.

Finns det några risker med ECMO?

Ja, eftersom patienterna alltid får blodförtunnande medicin under behandlingen finns risk för blödningar. Den allvarligaste formen är hjärnblödning, men det är sällsynt.

Det finns även risker med funktionen av ECMO-systemet, men det är personalen specialutbildad för att handskas med.

Har man ont när man ligger i ECMO?

Nej, under behandlingen får man kontinuerligt smärtstillande dropp.

Är man sövd när man ligger i ECMO?

Nej, oftast inte.
Patienten kan kommunicera med både dig och oss under tiden han/hon vårdas här på ECMO Centrum. Vid behov söver vi patienten.

Hur vet vi att patienten blir bättre?

Dygnet runt är vi hos patienten och får en samlad bild av dennes tillstånd. Vi tittar t.ex. på andetagens storlek, lungröntgen, blodprover och hjärtats funktion. Vi ser även om vi kan minska hjälpen från ECMO-maskinen.

Om patienten inte blir bättre?

Under behandlingstiden kommer du/ni alltid att få kontinuerlig information om din närståendes tillstånd av ECMO-personalen. ECMO-behandling är det sista man kan göra för en så här svårt sjuk patient.

I vissa fall blir patienten trots alla ansträngningar inte bättre. Om det visar sig att behandlingen inte leder till någon förbättring kommer vi att avsluta den på ett så värdigt sätt som möjligt.

Praktisk information

Nedan finns praktisk information om ditt besök på avdelningen/mottagningen. Besök sidan Din vård på Karolinska för information: service på sjukhuset, dina rättigheter som patient och din journal med mera.

Inför besöket

Hur når du oss?

ECMO Centrum, ECMO-IVA finns på Nya Karolinska sjukhuset, Eugeniavägen 23, plan 7. Från huvudentrén tar du en av C-hissarna till plan 7. Gå till höger, sedan till vänster (C7-22-28). Första dörren till höger är ingång till ECMO-IVA (C7:27, även skylt i taket). Ring på dörrklockan.

Hur kommer du hit?

Från centralstationen och flygbussterminalen buss 57 (Cityterminalen) mot Karolinska sjukhuset eller tunnelbana till St. Eriksplan, sedan buss 3 mot Karolinska sjukhuset, kliv av vid Karolinska Institutet, Östra.

Från Bromma flygplats flygbuss till Solna Centrum, byte till buss 506 mot Karolinska sjukhuset.

Från Arlanda flygplats flygbuss till Karolinska sjukhuset.

För ytterligare färdvägar se sl.se

Handhygien

Noggrann handhygien är viktig för att förhindra spridning av infektioner, det är lika viktigt för anhöriga som för personal. Ta av dig smycken och klockor. Tvätta händer och underarmar med tvål och vatten, gnid därefter in handdesinfektion på de torra händerna och låt dem lufttorka. Upprepa samma procedur när du lämnar vårdsalen.

Mobiltelefoner

Det grå bra att ha mobiltelefonen påslagen, men i ljudlöst läge.

Under besöket

Besökstider

Vi har inga besökstider. Ni är alltid välkommen att vara med er anhörig, med reservation för rapport, sterilt arbete, patientvila med mera. Rond och rapport är cirka kl. 7:00, 9:00, 13:00 och 21:00. Patienten får endast ha två till tre besökare åt gången inne på salen.

Boende

På Astrid Lindgrens Barnsjukhus (i Q-huset) finns en familjevåning där ni i mån av möjlighet kan få bo. Vi bokar rum åt er i mån av plats. Mat ingår inte i boendet.
Övrigt boende: bokahotell.se

Mat

Ett café finns på Eugeniavägen 23, till vänster om huvudingången.

På barnsjukhuset (Q-huset) finns ett café som serverar lunch, Astrid Stories

På sjukhuset finns även en personalmatsal (hus K1) där ni kan äta, Restaurang Karolina

Vid huvudentrén på Karolinska Universitetssjukhuset (hus A) finns restaurang Bistro samt Pressbyrån

Matbutiken Hemköp Torsplan finns på Norra Stationsgatan 80, fråga personalen så berättar de hur ni enklast tar er dit.

Anhörigrum

Ett rum utanför ECMO finns tillgängligt för anhöriga. Där finns det tillgång till mikrovågsugn för lättare matlagning samt en kaffebryggare. TV och WC finns även där. Du får inte äta eller dricka på patientsal.

Övriga funktioner

Du har möjlighet att träffa kurator och företrädare för olika religioner och samfund.

Efter besöket

Vanligast är att man överförs till en annan intensivvårdsavdelning när ECMO-vården är avslutad. Detta beror på att man i de flesta fall fortfarande är beroende av sin respirator.

Rehabiliteringen efter vård på ECMO varierar i tid beroende på grundsjukdom.

Uppföljning sker på hemsjukhuset både vad gäller läkar- och kuratorkontakt

Det är vanligt att patienter som legat på ECMO har många frågor och har behov av att komma tillbaka för att träffa ECMO-personalen och titta på avdelningen och apparaturen. Ring gärna i god tid innan besöket och boka tid hos vår administrativa koordinator på telefonnummer 08-517 780 16 .