Neurologisk vårdavdelning R82/NAVE Huddinge

1177 Vårdguiden e-tjänster

Journalservice

Ring oss

08-585 805 82

Besök oss

Karolinska Universitetssjukhuset, Rehabgatan plan 8 ingång R82, HUDDINGE

Hitta hit

tider

Besökstider för anhöriga

  • Måndag - Söndag 13:00 - 19:00

Diagnoser:

Stroke, TIA, Kärlocklusioner/dissektioner

R82/NAVE är neurologklinikens strokeenhet på Karolinska Universitetssjukhuset Huddinge. Den största andelen patienter som ligger på R82/NAVE kommer in akut via akutmottagningen.

Avdelningen är specialiserad på cerebrovaskulära sjukdomar så som STROKE (hjärnblödning eller hjärninfarkt), TIA, kärlocklusioner/dissektioner.

NAVE står för Neurologisk Akutvårdsavdelning och är en övervakningsenhet där det utförs kontinuerlig observation av vitala funktioner så som andning, cirkulation, medvetandegrad samt neurologiskt status. På NAVE ges trombolys vilket är en proppupplösande behandling vid hjärninfarkt.

R82 har 19 vårdplatser varav 4 platser på NAVE.

Vi som arbetar på avdelningen:

På avdelningen arbetar vi i team med läkare, sjuksköterskor, undersköterskor, sjukgymnast och arbetsterapeut. Vi har även nära samarbete med logoped, dietist och kurator.

Praktisk information

Nedan finns praktisk information om ditt besök på avdelningen/mottagningen. Besök sidan Din vård på Karolinska för information: service på sjukhuset, dina rättigheter som patient och din journal med mera.

Inför besöket

Du som kommer till vår avdelning för vård kommer oftast via akutmottagningen. Undvik att ta med dig värdesaker pga. stöldrisk. Avdelningen har möjlighet att låsa in eventuella värdesaker som medförs till sjukhuset, men det är bra om någon anhörig kan ta hand om dessa. Värdesaker som ej är inlåsta ansvarar inte avdelningen för.

Under besöket

Under din tid på avdelningen kan du komma att genomgå olika undersökningar

  • Carotisduplex - man kartlägger blodcirkulationen i halskärlen med hjälp av ultraljud, detta gör man om det finns misstanke på förträngningar av halskärlen.
  • Hjärt-Eko - undersökningen innebär att hjärtat undersöks med en ultraljudssändare. Med ultraljudssändaren får en bild av hjärtmuskel och dess klaffar etc.
  • DT - datortomografi är en särskild form av röntgen vilken skapar mycket detaljerade bilder av den undersökta kroppsdelen.
  • MRT - magnetisk resonanstomografi (magnetkamera) som är en medicinsk teknik för bildgivande diagnostik. Denna teknik används för att upptäcka, lägesbestämma och klassificera vissa sjukdomar och skador vilka är dolda eller svårta att se vid röntgen- eller datortomografiundersökning.

Du kommer även att övervakas genom täta neurologiska kontroller för att vi snabbt ska kunna sätta igång åtgärder vid behov. Du kommer att få träffa sjukgymnast och/eller arbetsterapeut vid behov.

Vad som kan vara bra att ha med sig under vårdtiden hos oss:

  • Hygienartiklar
  • Gymnastikskor
  • Kläder att ha när du skall åka härifrån

På avdelningen har vi ett dagrum med TV. Mobiltelefoner är tillåtet att använda, dock inte så att det stör dina medpatienter. Det finns gratis Wi-Fi som du kan använda under din vistelse hos oss. Om du önskar lyssna på radio få du be dina anhöriga att ta med detta tillsammans med hörlurar.

Till dig som besökare

Vi har besökstider mellan kl 13.00 - 19.00 eller enligt överenskommelse med personalen. Ring gärna innan ditt besök och hör efter om din anhörig är i behov av något hemifrån. Vi ser gärna att du spritar dina händer innan du går in på avdelningen, handsprit finns på väggen bredvid ingången. I dagrummet finns det möjlighet att köpa kaffe/te till en mindre kostnad. Leksaker finns att låna i korridoren för de barn som kommer på besök.

Efter besöket

Om har frågor efter din vårdtid hos oss kan du ta kontakt med neurologmottagningen eller strokesjuksköterska.

Om Du eller dina närstående vill få ytterligare information om hur det är att få en neurologisk diagnos, vilken hjälp det finns att få, vart vänder man sig. Neurologiska Råd- och stödenheten har sammanställt ett material som kan vara till stor hjälp - "Patientens och närståendes resa genom sjukvården"