Leverns funktion och symtom vid leversjukdom

Levern är kroppens största inre organ och sitter skyddad under höger revbensbåge.

Leverns funktion

Organet har flera uppgifter, såsom att rena allt blod från tarmen och samtidigt ta upp och omvandla energin från födan. Här produceras också en mängd äggviteämnen, som till exempel de faktorer som behövs för att levra
blodet. Levern bryter också ned slaggprodukter från vår ämnesomsättning. Man kan på så sätt säga att levern är kroppens fabrik och samtidigt renhållningsstation.


Symtom vid leversjukdom

Då levern inte har några nerver kopplade till sig är den helt okänslig för smärta. Levern omges dock av en hård kapsel som kan reagera på uttänjning, vid sjukdomar som ökar leverns storlek kan detta då kännas som ett obehag eller tryck under höger revbensbåge. Vid påverkan av gallgångarna, till exempel gallgångsinflammation, kan smärta också uppkomma.

Vid en skada på levern brukar man kunna bli trött, ibland kan huden och ögonvitorna gulfärgas (gulsot) då leverns förmåga att bryta ned slaggprodukter minskar.

Om leverns funktion är svårt nedsatt vid till exempel kronisk leverskada kan man utveckla gulsot, vätska kan ansamlas i ben och mage (ascites), åderbråck kan uppstå i matstrupen (varicer) och man kan uppleva en uttalad trötthet, leverförvirring.

Det finns ett flertal sjukdomar som kan drabba levern, du kan läsa mer om specifika sjukdomar under fliken diagnoser.

Utredningar

Det finns en mängd utredningar som kan komma i fråga beroende på vilken typ av sjukdom som misstänks. Vanligen behöver man lämna flera olika blodprover, ultraljud eller annan röntgenundersökning är vanliga. Vid oklarheter kan en leverbiopsi behöva utföras.

Du kan läsa mer om vanliga undersökningar under fliken undersökningar.