Fysioterapimottagning Njurmedicin Solna

1177 Vårdguiden e-tjänster

Av-/omboka tid

Kontakta mig

Besök oss

Hitta hit

Du som har kronisk njursvikt, väntar på eller har genomgått en njurtransplantation har möjlighet att få njurmedicinsk rehabilitering på Fysioterapimottagning Njurmedicin i Solna.

Njurmedicinsk rehabilitering innefattar träning för dig som har kronisk njursvikt, väntar på transplantation eller nyligen har transplanterats. Rehabiliteringen är specifikt inriktat på din njursjukdom. Fysisk träning är en viktig del i behandlingen.

Via remiss från din läkare på Njurmottagningen kan du få kontakt med fysioterapeut. Remissen skickas oftast elektroniskt från mottagningen. Om du har fått en pappersremiss, lämna in den till vår mottagning på internadress A6:U1 eller skicka den till: Karolinska Universitetssjukhuset, Fysioterapimottagningen A6:U1, 17176 Stockholm.

Målet med träningen är att förbättra ork och styrka, minska symtom och få en förbättrad livskvalitet.

Praktisk information

Nedan finns praktisk information om ditt besök på avdelningen/mottagningen. Besök sidan Din vård på Karolinska för information: service på sjukhuset, dina rättigheter som patient och din journal med mera.

Inför besöket

 • Läs kallelsen noga. Där kommer det att stå adressen till vår mottagning.
 • Vid det första besöket görs en individuell bedömning av din fysiska funktionsförmåga genom till exempel ett cykel- eller gångtest samt din muskelstyrka. Vi pratar om faktorer som påverkar din rehabilitering och sjukdom och gör en behandlingsplan utifrån det.

 • Du bör ta med dig kläder som är lätta att röra sig i samt skor för inomhusbruk, gärna gymnastikskor.Om du har peritonealdialys bör du tappa ut dialysvätska precis innan besöket.

 • Om du inte kan komma på den tid som är uppgjord är det viktigt att du ringer återbud, tel 08- 517 744 58, eller meddelar det via 1177 Vårdguidens e-tjänster (öppnas i nytt fönster). Uteblivet besök debiteras, det gäller även om man har frikort. Om du inte mår bra eller är förkyld den dag du ska komma till oss ska du lämna återbud, det är inte bra att anstränga sig då.

 • Undvik parfymerade produkter av hänsyn till allergiska personer.

Under besöket

 • Gå först och registrera dig i centralkassan som ligger strax innanför sjukhusets huvudentré, på Karolinska vägen. Du skall anmäla dig där varje gång som du skall till Fysioterapimottagningen.

 • Ett besök kostar 200 kr. Frikort gäller och även om du har frikort ska du anmäla dig i kassan. Du har också möjlighet att få faktura på besöksavgiften. Ibland kan det vara kö så kom i god tid. Tag med Dig legitimation. Uteblivet besök debiteras, det gäller även om man har frikort.

 • Gå sedan till Fysioterapimottagningen A:6, plan U1 i huvudbyggnaden och sitt ned och vänta i väntrummet.

 • Det första besöket tar ca 1 timme. Till det bör du avsätta tid för ombyte av kläder samt transport till och från parkering, taxi eller buss.

 • Omklädningsrum och dusch finns, ta med egen handduk.Vi har träningsgrupper där både män och kvinnor tränar tillsammans.

 • Information om hur du hittar till Karolinska och var du kan parkera finns här.

Efter besöket

 • Direkt efter träningen kan du känna dig mer trött än vanligt och du kan ibland behöva ta det lite lugnt. Detta är helt normalt.

 • Efter avslutad träningsperiod kommer du att få specifika råd om hur du kan fortsätta att vara fysiskt aktiv. Träningseffekter som förbättrad kondition och förbättrad muskelstyrka är viktiga att underhålla för att de inte ska försvinna.

 • Du kan få recept på fysisk aktivitet, FaR. Där får du individuella rekommendationer om hur du ska fortsätta din träning på egen hand.

 • Om du har frågor eller vill komma i kontakt med oss efter besöket är du välkommen att ringa eller lämna meddelande via 1177 Vårdguidens e-tjänster.