Sömn-EEG vuxna, Solna

När du kommer till oss för att göra ett Sömn-EEG kan det vara bra att veta hur det går till.

Undersökningen beräknas ta ca 2 timmar.

Ibland kan det under sömn förekomma EEG-mönster som inte finns vid vakenhet och som är av stor betydelse för att förstå dina symtom och som därigenom kan leda fram till lämplig behandling. Dessa EEG-förändringar kan dessutom ibland bli ännu tydligare om sömnen kommer efter sömnbrist, t ex när man sover efter att ha hållit sig vaken en hel natt.

Praktisk information

Om nedanstående instruktioner inte stämmer med anvisningar du kan ha fått, gäller det du har fått direkt från din vårdgivare. Behöver du tolk så meddela verksamheten det, i god tid, innan ditt besök. På sidan För patienter hittar du allmän information: som service på sjukhuset, dina rättigheter som patient och din journal.

Inför undersökning eller behandling

För att genomföra denna sömnundersökning MÅSTE du hålla dig vaken HELA natten innan du ska hit. Du bör inte heller dircka kaffe, te eller ta något annat uppiggande på morgonen före undersökningen.

Med hänsyn till risken att somna efter en vaknatt bör du inte köra bil till undersökningen som för övrigt är helt utan biverkningar och helt smärtfri.

Under undersökning eller behandling

Undersökningen går till på samma sätt som vaken-EEG, men du uppmanas att försöka somna. Av denna anledning tar undersökningen vanligtvis längre tid (en till två timmar).

Efter undersökning eller behandling

Din läkare som har skrivit remissen kommer att få svar från oss med undersökningsresultatet.