Benförankrad hörapparat - Omläggning

Omläggning av öronförband

Efter din operation har du i regel fått ett större bandage som byts till ett mindre dagen efter operationen. Detta byter du själv hemma.

Praktisk information

Om nedanstående instruktioner inte stämmer med anvisningar du kan ha fått, gäller det du har fått direkt från din vårdgivare. Behöver du tolk så meddela verksamheten det, i god tid, innan ditt besök. På sidan Din vård på Karolinska hittar du allmän information: som service på sjukhuset, dina rättigheter som patient och din journal.

Inför undersökning eller behandling

Du behöver

  • Öronkonpress
  • Pannband
  • Eventuellt sårtejp

Under undersökning eller behandling

Instruktioner för byte av förband

Ta bort det stora förbandet och kompressen som täcker utsidan av örat. Har du bara ett pannband, behöver du bara ta bort de större kompresserna och byte till en av de tunnare du fått med.

Observera!Det finns en så kallad läkhätta (plastknapp) satt på tryckknappen bakom örat och under den en salvtamponad, om du genomgått operatoinen med en hudgenomföring. Denna skall sitta kvar till återbesöket. Skulle den trilla av, försök trycka fast den igen. Går inte det låt det vara.

Har du genomgått en operation utan hudgenomföring, med en magnet under huden skall bara det större bandaget tas bort och pannbandet sitta kvar med en ren kompress till återbesöket.

Omläggning

  • Lägg kompressen över det opererade området bakom örat och håll fast det med pannbandet.
  • Sätt sedan på pannbandet.
  • Byt förband vid behov.

Efter undersökning eller behandling

Tänk på

Fysisk ansträning

Undvik att anstränga dig för hårt fysisk under 1 vecka efter operationen. Det är tillåtet att ta lugna promenader.

Dusch och hårtvätt

Om du första veckan efter operationen måste tvätta håret, plasta in örat med plastfilm, till exempel Tegaderm som finns att köpa på Apoteket alternativt kan du hålla en plastkopp/glas över örat och trycka denna så att det blir tätt.

Efter återbesöket hos operatören kan du duscha och tvätta håret som vanligt.

Smärta

De första dagarna kan det göra ont bakom örat. Paracetamol så som Alvedon, Panodil, Curadon, brukar hjälpa eller de läkemedel som din läkare förskrivit. Ta det regelbundet de 2 första dagarna.

Hörapparatutprovning

Hörapparaten kommer att provas ut på Rosenlunds sjukhus och det kommer en automatisk kallelse därifrån efter cirka 4 veckor. Under denna tid skall implantatet läka fast i benet för stabilitet.

Hudskötsel

Huden skall skötas först med vanligt hårtvätt. Se till att det inte bildas skorpor efter att den första sårskorpan trillat bort inom någon vecka. En mjuk tandborste brukar lämnas med, senast vid besöket på Rosenlund. Denna kan användas till försiktig rengöring runt hudgenomföringen så att flagor och skorpor tas bort. Man kan också tvätta med tvål och vatten.

Komplikationer

I ovanliga fall kan det förekomma en infektion efter operationen. Detta märks som tilltagande värk i såret bakom örat och eventuellt en flytning från såret. Ta då kontakt med Öron-, näs- och halskliniken.