Hjärtbiopsi

Vid hjärtbiopsi tas mycket små provbitar från insidan av hjärtat ut. Biopsin görs för att ta reda på orsaken till en hjärtsjukdom, ställa diagnos eller för att upptäcka avstötning av ett transplanterat hjärta. På Karolinskas hjärtklinik genomför vi ca 150-200 biopsier varje år.

Vilka biopseras?
Patienter som är hjärttransplanterade.
Patienter som snabbt har fått allvarlig hjärtsvikt.
Patienter med förtjockade hjärtväggar av oklar orsak.

Praktisk information

Om nedanstående instruktioner inte stämmer med anvisningar du kan ha fått, gäller det du har fått direkt från din vårdgivare. Behöver du tolk så meddela verksamheten det, i god tid, innan ditt besök. På sidan Din vård på Karolinska hittar du allmän information: som service på sjukhuset, dina rättigheter som patient och din journal.

Inför undersökning eller behandling

Du kommer in på morgonen till avdelning R72 på Karolinska i Huddinge, får en infart till blodbanan och sjukhuskläder. Du får ha ätit en lätt frukost och ska ha duschat med vanlig tvål hemma. Undersökningen utförs på vårt hjärtkateteriseringslaboratorium. Vid Waranbehandling bör INR helst vara under 2,0 och det bör man ha fått instruktioner om i samband med kallelsen.

Under undersökning eller behandling

Före biopsin tvättas höger sida av halsen och läkaren lokalbedövar huden. Läkaren lägger sedan in ett mjukt tunt plaströr i venen på halsens högra sida där man för in en tunn biopsitång och nyper knappnålshuvudstora biopsier av hjärtmuskeln. Man har ingen smärtkänsel på insidan av hjärtat och ingreppet gör inte ont, men hjärtat kan slå lite extra just då man nyper med tången.
Vid behov kan man få lugnande medel innan och under biopsin.
Ingreppet tar ca 1 timme och man får går hem efter ett par timmars observation på avdelningen.

Efter undersökning eller behandling

Svaret på biopsin kan ibland komma samma dag, ibland kan det dröja ett par veckor beroende på frågeställning.