Mikroti

Vid Karolinska Universitetssjukhuset har vi mångårig erfarenhet att omhänderta personer med medfödda förändringar eller förvärvade skador på ytteröronen.

Mikroti

Mikroti betyder litet öra och det beskriver ett spektrum av medfödda öronmissbildningar. Dessa kan variera från milda avvikelser av ytterörat till fullständig frånvaro av örat (anoti). Utvecklingen av ytteröronen sker under första tredjedelen av graviditeten och det är alltså under denna period som utvecklingen av ytterörat avviker.  Eftersom höreslgången bildas från närliggande områden är ibland även hörselgången under- eller outvecklad (som då ger en kraftig hörselnedsättning). I vissa fall är mikroti associerat med ett syndrom men i de flesta fall är mikrotin isolerad och orsaken till missbildningen är okänd.

Hur vanligt det är med mikroti varierar över världen. I Sverige föds ungefär 20 barn per år med mikroti. Cirka 2 av dessa har en dubbelsidig mikroti.  Mikroti förekommer oftare hos pojkar och är vanligare på höger öra.

Vid rekonstruktion av ytterörat, finns det i huvudsak två metoder att välja mellan. Den ena metoden är en rekonstruktion med kroppsegen vävnad, då man lånar brosk från bröstkorgen för att skapa ett öra. Den andra metoden som finns att tillgå är rekonstruktion med ett silikonöra (epites), som man fäster via skruvar som sitter i skelett på platsen för örat.

Här finns det mer information om mikroti och de olika rekonstruktiva operationerna (länk till pdf)

Andra ytteröronmissbildningar

Vid cup ear, loop ear, och Stahls ear är det övre delen av örat som är formförändrat. Dessa öron kan korrigeras genom ett mindre ingrepp där man formar om brosket, ibland tar bort en bit brosk och i andra fall lånar brosk från det andra örat.

Vid medfödd kluven örsnibb kan mindre korrigerande ingrepp göras. Vi rekonstruerar ej uttänjda örsnibbar till följd av piercing.

Utstående öron

Utstående öron korrigeras med kirurgi i undantagsfall.

Remiss

Har du eller ditt barn mikroti, förvärvad avsaknad av en del av ett ytteröra eller andra ytteröronmissbildningar är ni välkomna med en remiss till oss på Karolinska Universitetssjukhuset. Till remissen ska fotografier på båda öronen, framifrån, snett framifrån och från sidan bifogas.