Strategiskt samarbete med Astra Zeneca och Karolinska Institutet

Nyhet

Karolinska Universitetssjukhuset inleder strategiskt tre-partssamarbete tillsammans med Astra Zeneca och Karolinska Institutet för att främja utvecklingen av precisionsmedicin.

Precisionsmedicin, dvs skräddarsydd prevention, diagnos, behandling och uppföljning utifrån varje enskild patient ger en potential till ökad behandlingseffektivitet, minskade biverkningar och vårdskador och en ökad förståelse för sjukdomar. Implementeringen av precisionsmedicin ställer stora krav, inte minst på sjukvården där nya arbetssätt, diagnostiska metoder och behandlingar skall föras in. Inom precisionsmedicin är dessutom gränsen mellan forskning och sjukvård mindre skarp. 2021 inleddes ett strategisk samarbete mellan KI och Karolinska Universitetssjukhuset och Precisionsmedicinskt Centrum inrättades med uppdrag att skapa förutsättningar för att ta precisionsmedicin in i klinisk rutinvård.

– Implementeringen av precisionsmedicin är ett prioriterat område för sjukhuset och en tät samverkan mellan vård, akademi och industri är en nyckelfaktor för att säkerställa att patienterna får snabb tillgång till ny diagnostik och behandlingar, säger Patrik Rossi tf sjukhusdirektör, Karolinska Universitetssjukhuset.

Trepartsavtalet som tecknats mellan Karolinska Institutet, Karolinska Universitetssjukhuset och AstraZeneca är det första i sitt slag och visar på den ömsesidiga viljan att hitta former för ett strategiskt samarbete mellan akademi, sjukvård och näringsliv. Målet är att gemensamt kraftsamla och framtidssäkra svensk hälso- och sjukvård.

Pressmeddelande från Astra Zeneca