Karolinska Universitetssjukhuset svarar på kritik från fackförbundet Vision

Nyhet

VARSELPROCESS. Karolinska Universitetssjukhuset har följt den samverkansprocess som arbetsgivaren och de fackliga organisationerna kommit överens om. Det svarar sjukhusets tf HR-direktör Helena Sundén efter att fackförbundet Vision kommit med kritik om processen.

Den 12 juni varslade Karolinska Universitetssjukhuset om uppsägning av 450 administrativa och stödjande tjänster. Innan sjukhuset gick ut med varslet informerades samtliga berörda fackförbund. Därefter har arbetsgivaren haft såväl formella samverkans- som löpande dialogmöten med förbunden.

Fackförbundet Visions kritik om att fack- och skyddsombud inte varit informerade är därför förvånande.  

– Arbetsmiljöfrågor är en del av samverkansprocessen och arbetsmiljöriskbedömningar har skett. Utöver detta behöver även fackliga organisationer ta ansvar för sin egen interna kommunikation, säger Helena Sundén som är tf HR-direktör vid Karolinska Universitetssjukhuset.

Arbetsgivaren fortsätter att ha en transparent process, både för att ge fackförbunden bästa möjliga förutsättningar att lämna synpunkter på arbetsgivarens förslag och för medarbetarnas bästa.

– Vi erbjuder också löpande stöd till medarbetarna genom hela den förändringsprocess som nu pågår, säger Helena Sundén.

Just nu fortsätter processen med varslet och arbetsgivarens förhoppning är att upprätthålla en fortsatt god dialog med fackförbund och medarbetare.