Förändringar i Karolinska Universitetssjukhusets styrelse

Nyhet

STYRELSEFÖRÄNDRING. Göran Stiernstedt, läkare och tidigare sjukhusdirektör, är sedan 1 januari ny styrelseordförande för Karolinska Universitetssjukhuset. Antalet ledamöter i styrelsen har minskat från sex till fyra.

Göran Stiernstedt är läkare, docent och tidigare bland annat sjukhusdirektör vid Akademiska sjukhuset i Uppsala samt biträdande landstingsdirektör i dåvarande Stockholms läns landsting. Han har också varit divisionschef vid Huddinge sjukhus och Karolinska sjukhuset, innan bildandet av Karolinska Universitetssjukhuset.  

– Karolinska Universitetssjukhuset har en viktig roll inte bara för invånarna i Stockholm, utan även i övriga Sverige och i världen. Sjukhuset är ledande inom ett stort antal områden och patientnöjdheten är hög. Under de senaste åren har sjukhuset på ett imponerande sätt arbetat med decentralisering, förenkling av processer och ett tydligt fokus på patienterna, säger Göran Stiernstedt. 

– Göran Stiernstedt har utvecklat och förbättrat sjukvård i en mängd roller. Hans uppdrag är att driva de förändringar som krävs för att Karolinska Universitetssjukhuset ska fortsätta att vara ett av världens ledande sjukhus och en viktig del i samarbetet i den sjukvård som varje dag erbjuds invånarna i Region Stockholm, säger Robert Johansson, personalregionråd i Region Stockholm.  

Tidskriften Newsweek rankar Karolinska Universitetssjukhuset som Europas främsta sjukhus 2023 och det sjätte mest framstående i världen.

Göran Stiernstedt efterträder Håkan Sörman som ordförande för Karolinska Universitetssjukhuset. I samband med tillträdet minskar antalet styrelseledamöter från sex till fyra.

Fakta om Karolinska Universitetssjukhuset

Antal behandlade patienter 2023: 334 486

Antal vårdkontakter i slutenvård och öppenvård: 2023: 1 545 352

Antal operationer och ingrepp: 2023: 56 727

Patientnöjdhet, omdömet bra eller mycket bra: 94 procent

Omsättning 2022: 24,9 miljarder kronor

Karolinska Universitetssjukhusets styrelse

Karolinska Universitetssjukhusets styrelse är en nämnd som ansvarar för verksamheten inför regionfullmäktige.

Ledamöter

  • Göran Stiernstedt, ordförande, läkare, docent, tidigare bland annat sjukhusdirektör och biträdande landstingsdirektör
  • Eva Fernvall, vice ordförande, tidigare bland annat ordförande för Vårdförbundet
  • Gunnar Björkman, tidigare bland annat biträdande stadsdirektör och innovationsdirektör i Stockholms stad
  • Agneta Jöhnk, tidigare bland annat direktör för arbetsgivarepolitik vid SKR
  • Sari Säisä-Ponzer, professor i ortopedi, FoUUi-direktör och tidigare bland annat verksamhetsområdeschef Södersjukhuset

Personalföreträdare

  • Mia Lehtonen (utsedd av Vårdförbundet)
  • Yvonne Dellmark (utsedd av Läkarföreningen)
  • Rune Engleskär (utsedd av Kommunal)