Våra 400 medicinska sekreterare lyckades med det omöjliga

Nyhet

FRAMGÅNG. För första gången lyckades Karolinskas 400 medicinska sekreterare bli klara med alla utskrivningsanteckningar i slutenvården när tidsfristen gick ut strax efter årsskiftet. Men det krävdes insatser utöver det vanliga.

Under januaris första dagar ska alla patienters utskrivningsanteckningar, Epikriser, vara klara. Normalt brukar detta inte riktigt hinnas med. I fjol var det exempelvis cirka 50 epikriser som inte var klara i tid. Men för första gången lyckades det i år. Framför allt beroende på stora insatser av Karolinskas 400 medicinska sekreterare.

– Alla har ställt upp på ett fantastiskt sätt och arbetat extra in i det sista. Det har gjorts ett jättejobb. Så sent som i tisdags saknade vi fler hundra epikriser, så vi chefer hade både en plan B och C redo om vi inte skulle bli klara i tid. Men de behövdes inte. Våra medicinska sekreterare överträffade alla förväntningar, jag är otroligt stolt över dem, säger Rebecca Albertsson, vårdadministrativ chef på Karolinska Universitetssjukhuset och fortsätter:

– För första gången är vi klara med alla epikriser inom slutenvården under ett år på utsatt tid, säger Rebecca.
Totalt har Karolinska 76 128 stycken epikriser från slutenvården för 2023.

"Jag är otroligt stolt över dem", säger Rebecca Albertsson, vårdadministrativ chef.

– Framför allt är det en patientsäkerhetsfråga att kunna stänga epikrisen. Men det betyder också att sjukhuset får betalt för det arbete som lagts ner, säger Rebecca Albertsson.

Varför lyckades vi i år?

– Trots att det varit ett tufft år, bland annat med varsel, så har vi blivit bättre på att jobba tillsammans på sjukhuset. Sekreterarna har verkligen legat på läkarna om behovet av att bli klara i tid. Vi har dessutom haft ett bra samarbete med de läkare som har ställt upp och dikterat in i det sista. Sedan i höstas har vi också vår resursenhet med medicinska sekreterare som flyttar dit behoven är störst.

Toni Meeks, medicinsk sekreterare inom BES på Tema Cancer, är en av dem som kämpat på in i det sista. När hon gick hem på onsdagskvällen saknade hon ett diktat, som hon fick på kvällen. Hon kunde göra klart sin sista epikris bara några timmar före deadline vid midnatt.

– Det känns jättebra att det gått så bra som det gjort nu när alla jobbat på bra. Vi är vana vid att det är stressigt vid bokslutet och att vi får jaga läkarna för att bli klara. I år har cheferna hjälpt till extra mycket med att få fram diktaten, vilket varit viktigt, säger hon.

Vad kan vi göra för att det ska fortsätta flyta bättre med epikriserna?

– Vi jobbar mycket med att få till bra rutiner så att diktaten inte kommer i klump. Vi följer upp det varje måndag för att få till ett bättre flöde, säger Toni Meeks.