Kändistomtar på julbesök hos de små

Nyhet

Stämningen var på topp hos både små och stora vid det årliga kändistomtebesöket på Astrid Lindgrens Barnsjukhus.

Det trollades och delades ut julklappar till alla barn på "lilla julafton", ett initiativ av Stiftelsen för Astrid Lindgrens Barnsjukhus i samarbete med Lekterapin. Och i vanlig ordning bjöds det på skön- och lite fulsång …

– Haha, det är mycket svag sång av många. Men vi är här för att vi tycker det är skoj, säger Per Lernström.

Några kändisröster

Kristin Kaspersen, stiftelsens eldsjäl
– Jag började med det här för tjugotre år sedan. Det bland det finaste att göra runt den här tiden. Lite tid betyder mycket för många andra. När vi går härifrån är vi själva så uppfyllda av kärlek. Det är viktigt att vi är några som är lite äldre också, så att det inte är bara för barnen. Man får tänka att det mer är för familjerna. Förra året var det någon som sa att de inte sett sitt barn skratta på ett halvår. Det här betyder enormt mycket för föräldrarna.

Per Lernström
– Jag blev så tagen när jag var uppe på avdelningen. Jag träffade en ung patient som inte kommer att få åka hem och som inte kunde vara med under vårt framträdande. Det här att man så självklart firar jul hemma. För oss är det största bekymret att hinna få ihop alla klappar, mat och kanske resor. Det här lotteriet … det är jobbigast med detta. Det är en mikroskopisk insats vi gör här, men det skänker förhoppningsvis lite glädje. Även om det är mycket svag sång av många, haha. Men vi är här för att vi tycker det är skoj.

Martin Stenmarck
– Julen är skön på så sätt att familjen alltid samlas. Jag minns själv hur magiskt det var när jag var liten. Här på sjukhuset är det så otroligt härligt att se att barnen får tänka på något annat en stund. Och föräldrarna som skrattar.

Tess Merkel
– Jag har varit med nästan varje år och det är alltid lika kul. Det finns alltid tid för att komma hit, det känns viktigt. Om vi kan skänka ett litet uns glädje under en tuff period för andra så känns det som en ynnest. Det här är jul för mig – man ger.

Filip Lamprecht
– Det är andra året jag är med. Det är en liten grej som man ser gör mycket för kidsen. Jag älskar jul! Det ska vara mycket julpynt, men ingenting före första december. Och så vill jag ha massor av saffran, i alla former, varje dag. Och senap. Ingen jul utan den. Gult ska det vara. Och rött.

Theoz
– Det är första gången jag är med och lussar för barnen här. Julen betyder jättemycket för mig – vi firar alltid med släkt och familj i mormor och morfars stuga. Vi ses nästa år!

Victor Frisk
– Det här är en härlig tradition för mig att lussa för barnen på Karolinska – det är tredje eller fjärde året jag är med. Jag älskar julen. Det är ett sätt för mig att stänga av och vara med de allra närmaste.

David Lindgren

– Jag älskar julen, har alltid gjort, och ännu mer sedan vi fick våra två barn. Att vara här på sjukhuset gör att man får ett ännu större perspektiv. Det är det här julen handlar om, gemenskap och att stanna upp.

Tack till alla som medverkade:

Kristin Kaspersen, Tess Merkel, David Hellenius, Martin Stenmarck, Viktor Frisk, Filip Lamprecht, Håkan Berg, Renée Nyberg, Pernilla Wahlgren, David Lindgren, Per Lernström, Leon Kaspersen Fahlén, Theodor ”Theoz” Haraldsson, Micke Svahn, Hampus Hedström.

Text och foto: Nneka Magnusson Amu och Joakim Lindberg.