Karolinska skjuter fram flytt för att kunna operera fler patienter

Nyhet

En planerad flytt av operationsverksamhet från gamla Karolinska till det som tidigare var thoraxoperation skjuts fram från vecka 47-49 2023 till vecka 4-6 2024. Detta för att maximera antalet operationer som kan utföras under året och skapa förutsättningar för att öka antalet operationer på längre sikt.

Den framskjutna flytten beräknas kortsiktigt innebära merkostnader på cirka 15 miljoner kronor. Detta som en följd av att ny utrustning kommer att köpas in till de nya operationslokalerna i stället för att som planerat flyttas med från de befintliga. Den framskjutna flytten innebär att cirka 150 fler patienter kan opereras till årsskiftet.

– Jag är medveten om att många medarbetare sett fram emot och planerat för flytten. När vi nu ser ett ökat behov av att operera fler patienter så väljer vi att flytta något senare eftersom patienternas behov går först, säger David Konrad, chef för perioperativ medicin och intensivvård, PMI, på Karolinska Universitetssjukhuset.

Den ändrade planeringen innebär också att förutsättningarna för att fortsätta använda befintliga operationssalar på gamla Karolinska ska undersökas. Enligt tidigare planer skulle dessa stänga för gott från vecka 49. Om dessa operationssalar fortsätter att vara i drift kommer Karolinska Universitetssjukhuset att varaktigt öka antalet operationssalar från dagens 78 till 84.

– Karolinska är Sveriges största opererande sjukhus. Allt fler patienter kommer att behöva operation och när vi nu ser att vi bit för bit lyckas anställa fler operationssjuksköterskor så behöver vi på sikt fler salar, säger David Konrad.