Professorn och infektionsläkaren om Nobelpriset i medicin: "Forskning som redan förändrat livet för en stor del av mänskligheten"

Nyhet

Nobelpriset i medicin 2023 har tilldelats Katalin Karkikó, Ungern, och Drew Weissman, USA, för upptäckten av mRNA-vaccin som ledde till framtagandet av vaccin mot covid-19. "Inte oväntat, men mycket välförtjänt", säger Matti Sällberg, professor i klinisk mikrobiologi, och Hedvig Glans, infektionsläkare och biträdande överläkare på Karolinska Universitetssjukhuset.

Enligt Nobelförsamlingen har vaccinerna bidragit till att miljontals människoliv kunnat räddas och till att sjukdom förhindrats och lindrats, vilket inneburit att samhällen kunnat öppnas upp och återgå till normala förhållanden. Hittills har 13 miljarder doser vaccin mot covid-19 getts över hela världen.

Vi ställde två frågor om priset till Matti Sällberg, professor i klinisk mikrobiologi, och Hedvig Glans, infektionsläkare och biträdande överläkare på Karolinska Universitetssjukhuset.

Era reaktioner på priset?

Hedvig Glans:
– Jag blev glad även om det kanske inte var oväntat. Deras forskning har betytt mycket och det är fint att de får ett erkännande för allt det hårda arbetet.

Matti Sällberg:
– Deras grundforskning lade grunden till att man på mindre än 12 månader kunde ta fram ett vaccin som hjälpte till att förändra pandemins förlopp. Hur många forskare får se sin grundforskning leda till en behandling som påverkar hela mänskligheten? Den har gett helt nya förutsättningar för att ta fram mRNA-baserade läkemedel för alla möjliga tillämpningar och inom allt från förkylningsvirus till cancer.

Vad betyder priset för vården och samhället?

Matti Sällberg:
– Genterapi och genterapiläkemedel baserade på mRNA, RNA, och DNA är just nu inne i en extremt expansiv fas och kommer att förändra hur många sjukdomar kan behandlas. Jag skulle säga att deras forskning redan förändrat livet för en stor del av mänskligheten och vi är bara i början på denna resa. Många framtida läkemedel kommer att bygga på deras upptäckter och på just genterapi.

Hedvig Glans:
– Det belyser vikten av vacciner för att bekämpa infektioner, utbrott och pandemier och att vaccin behövs. Deras forskningsbidrag i kampen mot covid-19-pandemin går inte att beskriva. Utan covidvaccinet hade dödsfallen varit avsevärt högre och pandemin mer utdragen. Dagens samhälle hade sett annorlunda ut, mer dystopiskt. Tack vare vaccinet har vi kunnat återgå till ett normalt liv igen.