5 frågor om nya fästingsmittan – infektionsläkaren svarar

Nyhet

Du har säkert hört om den nya fästingsmittan neoehrlichios, som det har rapporterats om i media på sistone. Här besvaras de vanligaste frågorna om smittan av Hedvig Glans, infektionsläkare och bitr överläkare på Karolinska universitetssjukhuset.

1. Hur vanlig är smittan?

Hedvig Glans

– Sedan 2010, då första fallet diagnosticerades, har 123 personer fått diagnosen i Sverige (t.o.m juni i år). Tidigare har smittan framför allt upptäckts i södra och sydvästra Sverige och fall i Stockholm hade blivit smittade utanför Stockholmsområdet. Nu har vi sett flera personer de senaste åren som har smittats i Stockholm och vi får därför anta att neoehrlichia sprids i landet och nu finns i Stockholm.

– Smittan ser ut att öka för varje år MEN man ska ha i åtanke att ökningen i antalet rapporterade fall också kan bero på att kunskapen om neoehrlichios ökar, fler provtas och fler fall upptäcks. Det är nämligen så att smittan inte syns med vanlig diagnostik, utan man måste ta ett specifikt prov för att upptäcka den. Därför kan mörkertalet vara stort. Studier visar emellertid att förekomsten är hos fästingar är 2–5 procent i södra/sydvästra Sverige så man ska komma ihåg att det i realiteten är relativt få fästingar som bär på smittan.

2.Vilka är symptomen om man blir smittad?

– Främst feber och muskelvärk. Man kanske inte har jättehög feber och inte varje dag, men istället har man återkommande feber som inte vill ge vika på flera veckor. Det behöver inte handla om 40 graders feber. Många får även ökad benägenhet att drabbas av blodproppar.

3.Vad vet vi om smittan?

– Man kan tro att sedvanlig diagnostik  upptäcker denna bakterie men så är inte fallet. Det krävs specifika analyser. Därför kan man missa diagnosen om man inte vet vad man letar efter. Många har gått i flera månader, upp till år, innan diagnosen ställs men med rätt behandling blir de besvärsfria inom några dagar.

4. Är smittan farligare för vissa?

– De i riskzonen för att bli sjuka är framför allt personer som är immunsupprimerade. De som har ett påverkat immunförsvar pga. hematologiska sjukdomar och de som får läkemedel som påverkar immunförsvaret, vid exempelvis reumatologiska och neurologiska sjukdomar. Problemet är att symptomen – återkommande feber och muskelvärk – är ganska diffusa och kan misstas för en försämring av grundsjukdomen. Även personer som har tagit bort sin mjälte har högre risk att bli sjuka.

5. Finns det något vaccin eller botemedel?

– Om man misstänker att man är smittad ska man rådfråga sin läkare om det kan vara neoehrlichios och provta för det. De som drabbats av neoehrlichios tillfrisknar efter antibiotikabehandling.

– Det finns ännu inget vaccin mot neoehrlichia, men det går att vaccinera sig mot den vanligt förekommande fästingsmittan TBE och det är något jag varmt förespråkar.

Text: Josefine Franking