Ny trend i sociala medier: 50-100 000 steg på en dag

Nyhet

TRENDER. Frieder Braunschweig, kardiolog på Karolinska Universitetssjukhuset, ger expertråd.

Hej, Frieder Braunschweig, Verksamhetschef, professor Medicinsk enhet Kardiologi Hjärt-Kärlcentrum på Karolinska Universitetssjukhuset.

Kan du kommentera den nya trenden i sociala medier: att gå 50-100 000 steg på en och samma dag?

– Ett oroväckande fenomen är idag att ungdomar rör sig för lite. Ur det perspektivet finns det en del positiva aspekter med den trenden. 50 000 steg motsvarar en vandring på ungefär tre mil, vilket är en utmaning men något man kan klara som ungdom - även om man kommer bli ganska trött efteråt.

Vad ska man tänka på innan man tar sig an den utmaningen?

– Försök göra det till en rolig upplevelse - ge dig ut i vacker natur med gott sällskap. Naturligtvis krävs det också lite förberedelse innan man ger sig iväg. Det är ingenting för den helt otränad och man ska vara frisk och utvilad. Optimalt är om man har tränat upp kroppen med kortare vandringar innan.

Vad kan trenden leda till på sikt?

– Att gå en enstaka långvandring någon gång är egentligen varken farligt eller bra för hälsan, men förhoppningsvis kan effekten leda till att ungdomar känner sig motiverade till mer regelbunden fysisk aktivitet samt att röra sig ute i naturen mer.

Har du tre tips till ungdomar som vill prova den här nya trenden?

– Viktigt med bra skor - nya skor bör man ha gått in innan exempelvis, skydd mot sol (!), vind och regn. Givetvis ska man ha tillräckligt med dryck och mat med sig och ta pauser när kroppen behöver. Det finns smarta packningslistor på nätet. Kanske är det också lite onödigt att påminna ungdomar om att ta med mobilen, så mamma och pappa kan nå en, men jag gör det ändå, hehe.