Karolinska flaggar för Pride

Nyhet

PRIDEVECKAN. Karolinska Universitetssjukhuset flaggar under Pride i både Solna och Huddinge. "Prideflaggan representerar kampen för fred och kärlek samt symboliserar respekt för medmänniskor och mångfald. Detta är värderingar som Karolinska stolt ställer sig bakom", säger Magnus Flodberg, Verksamhetschef Hälsocentrum på Karolinska Universitetssjukhuset.

Stockholm Pride firar i år både mångfalden och 25 år. Syftet med deras arbete är att stärka HBTQI-personers livssituation och rättigheter samt att de ska kunna ta plats i det offentliga rummet.
Under Stockholm Pride 2023 flaggar Karolinska Universitetssjukhuset i både Solna och Huddinge.

Utanför sjukhuset i Huddinge.
Fernando Guerrero Minaya, Röntgensjuksköterska på Karolinska Universitetssjukhuset, på lunchrast vid huvudentrén där det flaggas.

– Flaggningen handlar om att synliggöra. Prideflaggan representerar kampen för fred och kärlek samt symboliserar respekt för medmänniskor och mångfald. Detta är värderingar som Karolinska stolt ställer sig bakom, säger Magnus Flodberg, Verksamhetschef Hälsocentrum på Karolinska Universitetssjukhuset.

Magnus Flodberg, Verksamhetschef Hälsocentrum på Karolinska Universitetssjukhuset.

Magnus menar att ett aktivt mångfaldsarbete är en viktig del i att vara en attraktiv arbetsgivare samt i skapandet av en arbetsplats som är öppen för alla.

– Karolinska är en stor arbetsgivare och ska flagga stolt med Prideflaggan där rött står för livet, orange står för helande, gult står för solen, grönt för naturen, blått står för harmoni och lila står för själen, säger Magnus.

Jämställdhetsstrateg Charlotte Ovefeldt, på Karolinska Universitetssjukhuset, är projektanställd i Magnus team och har som uppgift att se över Karolinskas jämställdhet & jämlikhetsarbete.

– Ibland stannar mångfald vid kön, ålder och etnisk ursprung därför att det känns enklast, säger Charlotte och förtydligar:

– Exemepelvis är funktionsnedsättning en diskrimineringsgrund som lätt hamnar i skymundan.

Charlotte Ovefeldt, jämställdhetsstrateg på Karolinska Universitetssjukhuset

Varför är det viktigt med mångfaldsarbete?

– Jag skulle vilja vända på frågan och fundera över vad som händer när någon inte arbetar med de frågorna? Precis som mycket annat är mångfaldsarbete en färskvara, säger Charlotte och menar på att det inte räcker med en analys, en rapport eller en insats. Det är ett ständigt pågående arbete. Charlotte perkar på att det kontiuerligt kommer in nya medarbetare och nya generationer med annan kunskap och bakgrund än de äldre.

Vi har en ny ung generation inne på arbetsmarknaden med ofta stor kunskap inom dessa frågor.

En annan aspekt som Charlotte Ovefeldt vill förtydliga är vikten av att HBTQI innebär kunskap om så mycket mer än enbart sexuell läggning.

– Det är bara "H" och "B" som handlar om det. Pride handlar om att ta del av annan kunskap än just frågor kring enbart sexualitet, säger Charlotte.

Hur kan karolinska bli bättre på att belysa och lyfta HBTQI-frågor?

– Genom att flagga under pride så visar Karolinska att vi tar ställning, det är ett bra första steg, säger Charlotte Ovefeldt och fortsätter:

– Det är just när alla kan vara sitt hela jag på arbetsplatsen som inkludering och mångfald blir på riktigt, säger Charlotte.

Du ska känna dig trygg med att besöka vården som HBTQI-person

Karolinska Universitetssjukhuset arbetar med mångfald inom ramen för Hållbarhetsprogrammet, med fokus på social hållbarhet som innefattar områdena folkhälsa, mänskliga rättigheter, jämställdhet, jämlikhet, trygghet, barns rättigheter, delaktighet för personer med funktionsnedsättning, nationella minoriteter och HBTQI. Det tydliggörs även i Vägvisaren, som är en hjälp för medarbetare på Karolinska att göra rätt i bemötandet av patienter.

Åsa Hällström är Tf. Enhetschef, Enhet Journalservice samt på Enhet Registratur och Informationshantering Rättskansliet, och menar på att mångfaldsfrågor är något sjukhuset behöver arbeta med varje dag.

Åsa Hällström Tf. Enhetschef, Enhet Journalservice Tf. Enhetschef, Enhet Registratur och Informationshantering Rättskansliet Karolinska Universitetssjukhuset

– Genom att vi kontinuerligt utbildar oss kring hur normer och fördomar kan medföra att vi bemöter patienter och närstående på ett felaktigt sätt - gör att vi säkerställer att alla som besöker Karolinska blir bemötta på ett korrekt, vänligt och respektfullt sätt, säger Åsa Hällström.

Varför är det viktigt ur patientens perspektiv att Karolinska flaggar för pride?

– Att flagga handlar om att synliggöra och att visa att vi står upp för alla människors lika värde. Men det sätter även en press på oss som sjukhus, att vi aktivt behöver arbeta med att motverka diskriminering och att man som HBTQI-person ska kunna känna sig trygg med att besöka vården. Att flagga förpliktigar, säger Åsa.

Vill du eller din avdelning på Karolinska synas i våra sociala kanaler under Prideveckan? 

Skicka en bild och eventuell kort text till redaktionen.karolinska@regionstockholm.se