Ny omvårdnadsstrategi lanseras på internationella sjuksköterskedagen

Nyhet

För att stärka sjukhuset inom ledarskap, innovation, förbättringsarbete och professionell utveckling inför sjukhuset nu sin första omvårdnadsstrategi.

Karolinska Universitetssjukhuset har som mål att leda utvecklingen av framtidens omvårdnad. I dag på internationella sjuksköterskedagen, den 12 maj, lanserar sjukhuset sin första omvårdnadsstrategi. Strategin ska driva professionens utveckling, öka innovationstakten, leda till stärkt förbättringsarbete samt erbjuda personcentrerad evidensbaserad vård med hög kvalitet.

Vi tar bättre tillvara den kompetens som finns hos våra sjuksköterskor.

– Omvårdnadsstrategin är avgörande för att vi ska kunna fortsätta utveckla sjukhuset och den vård vi erbjuder. Genom strategin stärker vi omvårdnaden och tar bättre tillvara den kompetens som finns hos våra sjuksköterskor. Vi stärker också teamarbetet som krävs för att vi ska ge våra patienter bästa möjliga vård, säger Björn Zoëga, sjukhusdirektör för Karolinska Universitetssjukhuset. 

Vi bidrar till ett hållbart arbetsliv och en högkvalitativ vård.

– Genom att fokusera på ledarskapet och mandatet i varje medarbetares dagliga arbete och genom att behålla en hög omvårdnadskompetens nära patienterna samt utveckla nya kompetenser, bidrar vi till ett hållbart arbetsliv och en högkvalitativ vård, säger Yvonne Wengström, omvårdnadsansvarig på Tema Cancer. 

Strategin har arbetats fram inom sjukhusets strategiska omvårdnadsforum där Karolinskas alla verksamhetschefer för omvårdnad, vårdenhetschefer och omvårdnadsansvariga på tema och funktionsnivå, samlas. 

En viktig del är att dra nytta av utvecklingen av ny teknik

– Det känns fantastiskt att kunna lansera vår gemensamma strategi och arbeta vidare med att konkretisera den i våra verksamheter. En viktig del utöver ledarskap och kompetens är att dra nytta av utvecklingen av ny teknik och integrera den i vardagen samt utvärdera kvaliteten i vården dagligen, säger Katarina Meijers, verksamhetschef på Tema akut och reparativ medicin.

Omvårdnad på Karolinska

  • Omvårdnadsstrategin omfattar fyra olika områden: ledarskap, professionens utveckling, innovation och förbättringar samt excellent omvårdnad utifrån mätbara resultat.
  • Strategiskt omvårdnadsforum arbetar tillsammans på sjukhusövergripande nivå med visioner för omvårdnad, forskning och utveckling, arbetsmiljö, patientsäkerhet och kvalitet.
  • Karolinska arbetar sedan 2020 enligt en så kallad tvåbent organisation där två verksamhetschefer samverkar inom en medicinsk enhet; en chef för medicinskt område och en för omvårdnad.
  • Patientenkäter från 2022 visar att 94 procent av patienterna på Karolinska bedömer sin helhetsupplevelse av vården som bra eller mycket bra.
  • Tidskriften Newsweek rankar Karolinska Universitetssjukhuset som Europas mest framstående sjukhus 2023 och som nummer sex i världen.

Läs strategin digitalt