Dödligheten vid hjärtkirurgi lägsta någonsin på Karolinska Universitetssjukhuset

Nyhet

Swedehearts årsrapport visar åter toppresultat för hjärtsjukvården på Karolinska Universitetssjukhuset. Sjukhuset har lägst dödlighet och högst kvalitetsindex för 3:e året i rad. ”Dödligheten är den lägsta någonsin”, säger Peter Svenarud, verksamhetschef på Thoraxkirurgi.

Hej Peter Svenarud, verksamhetschef på Thoraxkirurgi, berätta mer om resultaten i Swedehearts årsrapport. 

– Vi har lägst dödlighet vid hjärtkirurgi i Sverige och kanske internationellt för tredje året i rad. I år är dessutom skillnaderna ännu större. Utmärkande är vår låga dödlighet vid operationer med hög risk (se bild nedan). Vi utför majoriteten av landets titthålsoperationer på hjärtat.

Vad betyder ”högst kvalitetsindex”?

– Kvalitetsindex är en sammanlagd bedömning av flera olika kvalitetsmått, till exempel tillgänglighet och resultat. I detta sammanslagna mått har vi legat på topp de senaste fem åren.

Hur jämför man dödlighet mellan sjukhus?

– I Sverige är det enkelt att jämföra klinikerna då resultaten publiceras i Swedeheart, ett nationellt kvalitetsregister. Internationellt är det svårare, men till vår kännedom finns inga internationellt publicerade resultat som är bättre än våra.

Nytt i år är att skillnaden i dödlighet är störst i gruppen av patienter med hög risk. Förklara.

– Enkelt uttryckt kan man säga att alla patienter som ska hjärtopereras riskbedöms enligt en europeisk mall (Euroscore). Mallen förutspår risk att avlida i anslutning till operationen. I den högsta riskklassen (>9% risk att avlida) är skillnaderna mellan de olika klinikerna störst.

Vad betyder de fina resultaten för sjukhuset?

– Det är ett erkännande av att den vård som vi och Karolinska universitetssjukhuset utför håller internationell toppnivå.

En intressant ny bild för året är denna som visar på dödlighet hos patienter med olika riskprofil. Skillnaden är absolut störst i gruppen av patienter med hög risk (Euroscore >9).
I Sverige är det enkelt att jämföra klinikerna då resultaten publiceras i Swedeheart.

Läs Swedehearts årsrapport (2022)