Årets sommarplanering redo för Karolinska Universitetssjukhuset

Nyhet

Lika många vårdplatser som i fjol hålls öppna, de allra flesta får önskade semesterveckor och toppar täcks genom extern bemanning och samarbete. Sommarplaneringen för Karolinska Universitetssjukhuset är nu klar.

Målet för sommaren är att de allra flesta medarbetare ska få en sammanhängande semester om fyra veckor. Karolinska tillämpar restriktiv inhyrning av bemanningspersonal, men har avropat bemanning under sommaren för att täcka behov under toppar.

– Vi avropar sjuksköterskor för att täcka behovet för den vård som sjukhuset behöver bedriva. Det är både i relation till våra patienters behov samt medarbetarnas behov av semester under sommaren. Vi har gjort noggranna beräkningar, säger Caroline Hällsjö Sander, produktionsdirektör på Karolinska Universitetssjukhuset.

Precis som förra året planerar Karolinska att hålla i genomsnitt 910 vårdplatser öppna under sommarperioden vecka 24–35. Koordineringen av vårdplatserna sker med ordinarie arbetssätt, vilket innebär att sjukhusets vårdplatskoordinatorer på respektive tema kan balansera hur behov och tillgång ser ut lokalt och samtidigt ha ett nära samarbete med andra teman för att alla patienter ska få en vårdplats. För att erbjuda trygga utskrivningar för våra patienter kommer Karolinska att samarbeta nära med vårdgivare utanför Karolinska, tillexempel rehab och geriatrik.

Alla förlossningskliniker inom Region Stockholm har enats om att hjälpas åt för att ta emot födande. Det hjälper Karolinska att skapa en hanterbar planering för sommaren, trots ett ansträngt läge på förlossningen grund av brist på barnmorskor.

– Blivande föräldrar väljer i tidig graviditet vilken förlossningsenhet de önskar föda på. De som väljer att föda hos oss kommer vi att planera för och göra allt vi kan för att ta emot. När det är väldigt mycket att göra hos oss så kommer vi göra precis som vi alltid gör och det är att hjälpa den födande att veta vilket sjukhus som har plats och hänvisa dit, vi har ett mycket fint samarbete mellan sjukhusen, berättar Mia Ahlberg, tf verksamhetschef graviditet och förlossning.

Akutmottagningen planerar liksom andra verksamheter för att alla medarbetare ska kunna få ut önskad semester så långt som möjligt. Bemanning kommer att tas in både från sjukhusets eget bemanningscentrum och från extern bemanning via avrop, för att täcka upp sommarens toppar.

– Vi planerar också att gå in i sommarperioden med ett stabilt läge för våra köer. Inom öppenvården har vi betydligt kortare väntetider än föregående år. Just nu väntar 2 613 patienter på nybesök. Förra året var det 5 664 patienter i kö samma period, säger Caroline Hällsjö Sander.

Operationsköerna är något längre på Karolinska jämfört med 2022, detta beror på tillämpning av restriktiv inhyrning av bemanningspersonal samt ett högre inflöde av remisser jämfört med tidigare år. I mitten av maj väntar 5 888 patienter på operation jämfört med tidigare normalår då nivån legat kring 5 000 patienter. Sjukhuset fokuserar nu på att få ned antalet väntande före sommaren, genom att aktivt arbeta med att förbättra starttiderna på operation samt göra extra operationer under ett par lördagar i maj.

FAKTA

  • Karolinska planerar att hålla i genomsnitt 910 vårdplatser öppna under sommarperioden vecka 24–35.
  • De allra flesta medarbetare ska få en sammanhängande semester om fyra veckor.
  • Köerna är stabila inför sommaren: 2 613 patienter väntar på nybesök och 5 888 patienter väntar på operation.
  • Åtgärder pågår för att ytterligare korta köerna inom operation: sjukhuset förbättrar starttiderna på operation samt gör extra operationer under ett par lördagar i maj.