Från 1000 till 90 barn i kö på tre månader

Nyhet

Hårt arbete och gemensamma insatser från olika enheter kapade kön till hörseldiagnostiken för små barn på Karolinska i Huddinge. "När alla krafter tillsammans arbetar mot ett mål ger det effekt, säger audionomen Eva Kindlundh."

Eva Kindlund har arbetat som audionom i 35 år. Till Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge kom hon 2002 och i dag ingår hon i hörsel- och balansteamet på enheten för diagnostik vid Öron, näsa, hals, hörsel och balans. Hon berättar att det inte är första gången de använder sig av en så kallad åtgärdsmottagning vid kötoppar. Men resultatet nu är imponerande. På tre månader har kön till hörseldiagnostiken minskat från 1000 till 90 barn i åldrarna noll till fyra.

– Vi har gjort en bred satsning där vi arbetat på flera fronter. Audionomer, läkare, undersköterskor, medicinska sekreterare, receptionister, ingenjörer – vi är många krafter som hjälpts åt. Vi har arbetat mycket med remissbedömning, att se till att ”rätt” barn kommer till åtgärdsmottagningen. Det är barn som ska utredas om de har en hörselnedsättning, men är öronfriska i övrigt. Vaxproppar och öroninfektioner kan man åtgärda på annat håll, säger Eva Kindlund.

Vi landade i att vi på habiliteringen kunde hjälpa till på diagnostiken

Orsaken till kötoppen är dels pandemin, dels flytten av hörseldiagnostiken från Solna till Huddinge förra sommaren. Väntetiden för en utredning var tidigare uppåt ett halvår.

– Det är lång tid för ett barn. Vi kände att något behövde göras åt den stora anhopningen av remisser och landade i att vi på habiliteringen kunde hjälpa till på diagnostiken, där den långa kön fanns, säger audionomen Birgitta Sköld, som arbetar på Karolinskas mottagning för hörselrehabilitering på Rosenlunds sjukhus.

Audionomerna Eva Kindlundh och Birgitta Sköld har båda deltagit i kösatsningen inom hörseldiagnostiken.

Sedan januari har Birgitta Sköld och kollegorna, två åt gången, stärkt upp på hörseldiagnostiken i Huddinge tre dagar i veckan. Det har gjort att man kunnat ta hand om flera barn samtidigt.

– Vi har arbetat två audionomer mot en läkare i stället för en mot en. Det går eftersom mätningen tar längre tid än vad besöket hos läkaren gör. Man har kortare tid på sig för undersökningen än vanligtvis, men tanken med åtgärdsmottagningen är att det ska vara lite lättare barn där, säger Birgitta Sköld.

Det här var ju en kort satsning snabbt

Eva Kindlundh fyller i:

– Det är bra att man är två personer som delar för då kan man hjälpas åt, om den ena är sen med sin undersökning och så. Nackdelen när det är så tajt bokat är att det måste flyta på ganska bra för att det ska funka. Men vi löser det alltid på något sätt. Det här är viktigt.

Det finns alltid en rädsla att det står någon i kö som inte får hjälp – här finns barn med grav hörselnedsättning – därför känns det fint att kunna hitta dem och erbjuda en snabb tid för habilitering, poängterar Eva Kindlundh.

– Under tre månader har vi gjort något vi inte brukar göra. Det här var ju en kort satsning snabbt. Nu är kön normal igen. Man ska kunna komma med sitt barn inom en månad efter remiss och det kan vi åter erbjuda, säger Birgitta Sköld.

Vad orsakar nedsatt hörsel?

Orsakerna till att man hör sämre kan vara många. Den vanligaste är att kroppen och hörselorganen åldras. Sjukdomar, skador eller ärftliga förändringar i örat är andra vanliga orsaker. Hur besvären behandlas beror på var i örat problemen uppstått.

Hörseldiagnos på små barn 0 - 4 år

Observationsaudiometri
Barnet kan sitta i förälderns knä. Högtalare och bildskärm finns på båda sidor om barnet. När barnet reagerar på ljudet visas en bild som "belöning" vilket gör att beteendet förstärks. Barnet lär sig snabbt sambandet mellan ljud och bild, vilket gör att barnets blick dras till skärmen varje gång ett ljud hörs.

Lekaudiometri
Barnet får höra ljud från högtalare på var sida eller genom ett par hörlurar. Audionomen som utför testet lär först barnet att flytta en kloss eller annan leksak varje gång som ljudet hörs.

Tonaudiometri
Tonaudiometri är den vanligaste hörselundersökningsmetoden. Toner med olika styrka och frekvens presenteras i hörlurar. Du svarar med att trycka på en knapp när du hör minsta lilla signal. Den nivå där tonen nätt och jämnt är hörbar noteras i ett audiogram som en bild av din hörsel.

Talaudiometri
Förmågan att urskilja tal kan bedömas med olika taltester, till exempel taltest där ett störande ljud samtidigt hörs. Detta för att efterlikna verklig miljö med bakgrundsljud och på så sätt spegla graden av problem att höra i bullrig miljö.

Impedansmätning
Här vill man undersöka hur trumhinna och mellanöra fungerar. En tättslutande propp placeras i hörselgången, en ton hörs och lufttrycket i hörselgången ändras lite (känns ungefär som när det slår lock för örat). Därefter undersöks responsen i en av mellanörats små muskler. Genom att ge några relativt starka signaler kan vi se stapediusmuskelns reflex.

OAE – otoakustiska emissioner
OAE är ett sätt att testa innerörats funktion. Ljudklickar ger upphov till ett svagt eko från ett friskt öra och används som ett komplement till övriga hörseltest. Testet används även vid hörselscreening på nyfödda barn.