Träning, hormoner och gynekologi – tätt sammanknutna områden som påverkar varandra

Nyhet

Sveriges enda gynendokrina mottagning finns på Karolinska Universitetssjukhuset i Solna. Verksamheten omfattar världsledande forskning och högspecialiserad vård av, bland annat, ovanliga patientgrupper. Vissa av dessa kvinnor utmärker sig fysiskt och finns därför överrepresenterade inom elitidrotten medan andra har motsatt problem.

Gynekologisk endokrinologi är ett högspecialiserat profilområde inom kvinnosjukvården på Karolinska Universitetssjukhuset. Mottagningen, som med sin integrerade och högspecialiserade forskning och vård är unik i Sverige, ligger belägen i Solna.

Här arbetar specialinriktade gynekologer, doktorander och seniora forskare under ledning av Angelica Lindén Hirschberg, överläkare och professor i obstetrik och gynekologi. Hon har sedan länge jobbat med kvinnor och idrott och är också officiell gynekolog för Sveriges Olympiska Kommitté, SOK, samt medicinsk rådgivare till Internationella olympiska kommittéen, IOC.

- Om allt fungerar som det ska så tänker man kanske inte så mycket på könsutveckling och hormoner. Men faktum är att det ända från fosterlivet fram till klimakteriet är mycket som ska fungera och hormonerna styr mycket i vår kropp, bland annat den kroppsliga utvecklingen och fysiska prestationer. På mottagningen tar vi, bland annat, emot kvinnor med olika typer av könskromosomrubbningar, berättar Angelica Lindén Hirschberg.

Tillstånden och patienterna med påverkad könsutveckling (disorders of sex development, DSD), så som Turners syndrom, sviktande äggstocksfunktion och andra missbildningar är ovanliga och patienterna kommer därmed till mottagningen från hela landet. Dessa tillstånd, som ibland upptäcks redan när barnet är mycket litet men ibland vid utebliven pubertet, är procentuellt sätt väldigt liten inom populationen. Däremot är kvinnor med olika typer av kromosom- och hormonrubbningar överrepresenterade i elitidrotten.

– En del av de patienter som vi tar emot har egenskaper som är till en fördel inom elitidrotten. Producerar du mer testosteron än vad som är vanligt för en kvinna eller har könskromosomerna ”XY” istället för ”XX” är du ofta både längre, starkare och mer uthållig än andra. Vissa av dessa kvinnor har benämnts som ”superkvinnor” då de inte bara är långa och välbyggda utan ibland också har egenskaper som mycket fin hy, berättar Angelica Lindén Hirschberg.

På mottagningen behandlas inte bara patienter med dessa ovanliga könsavvikelser utan även kvinnor med hormonella och metabola komplikationer till följd av till exempel olika cancersjukdomar eller förtidsklimakterium. Medicinsk behandling och högspecialiserad korrigerande kirurgi bedrivs i nätverk av olika specialister på sjukhuset.

– Vår verksamhet omfattar även kvinnor med störd reproduktion till följd av till exempel ätstörningar eller övervikt. Målet är att förbättra fertiliteten hos dessa patientgrupper samt att förebygga metabola komplikationer som benskörhet, säger Angelica Lindén Hirschberg.

En hälsosam livsstil och träning är ofta nyckelfrågor i de olika patientfallen. Elitidrottare kan hamna i en så kallad relativ energibrist som gör att mensen slutar fungera och kan även till följd av detta få benskörhet. Patienter som på grund av fetma inte har en normal menscykel lyckas ofta bli gravida om de bara går ner några kilo.

För patienter som av olika anledningar har gått in i ett tidigt klimakterium är det också mycket viktigt med träning och tillskott för att inte drabbas av benskörhet, hjärt- och kärlsjukdomar eller demens.

– Trots att jag arbetat med detta i 30 år så lär jag mig något av mina patienter varje dag. Vad som är otroligt kul är också hur väl mottagningen samordnar forskningen och det kliniska arbetet. Mer integrerat kan man inte arbeta och de flesta av våra patienter är med i en eller flera forskningsstudier. Allt för att vi i framtiden ska kunna vårda kvinnorna med dessa typer av problem ännu bättre, säger Angelica Lindén Hirschberg

Om Angelica Lindén Hirschberg

Angelica Lindén Hirschberg är professor i obstetrik och gynekologi, med särskild inriktning på reproduktionsmedicin, Institutionen för kvinnors och barns hälsa, Karolinska Institutet och överläkare med medicinskt ansvar för gynekologisk endokrinologi vid PO Gynekologi och Reproduktionsmedicin, Karolinska Universitetssjukhuset, Stockholm, Sverige.

Vilken typ av patienter och patientfall möter du?

  • Högspecialiserad vård
  • Patienter med specifika hormonella diagnoser
  • DSD disorders of sex development, kromosomrubbningar, allt som hänger ihop med hormonella störningar hos kvinnor både överproduktion och underproduktion

– Patienter kommer på remiss från hela landet eftersom vi är den enda gynendokrina mottagningen i Sverige och har nära samarbete med vuxenendokrin och barnendokrin verksamhet.

– Jag har sedan länge också jobbat med kvinnor och idrott och är gynekolog för Sveriges Olympiska kommitté och Internationella friidrottsförbundet.

Text: Malin Bjurström