Över 1500 sommarbebisar födda på Karolinska

Nyhet

Erfarna barnmorskor och ambitiösa barnmorskestudenter har bemannat förlossningarna i Huddinge och Solna under en tuff sommar - och välkomnat fler nyfödda invånare än under samma period 2020 och 2019.

Sommarveckorna på förlossningen är historiskt sett en tuff period i nästan hela landet. Tack vare ambitiösa barnmorskestudenter som sommarjobbat och välvillig, flexibel personal har förlossningen på Karolinskas båda siter haft över 1500 förlossningar fram till första veckan i augusti, vilket är fler än samma period 2020 och 2019.

- Sommaren är svår att bemanna, framförallt för barnmorskor men även erfarna undersköterskor. Vi har i år haft många sjuksköterskor som studerar till barnmorska som jobbar hos oss vilket är mycket uppskattat! Samtidigt blir det en större press på de få erfarna barnmorskor som är på plats, berättar Clara Brandkvist, tf verksamhetschef Medicinsk Enhet Graviditet och Förlossning.

Födande patienter och närstående har varit väldigt förstående under sommarperioden, då tillexempel planerade igångsättningar av förlossningar och kejsarsnitt ibland behövts flytta till andra datum och/eller sjukhus.

- För att kunna ta emot så många som möjligt av de som valt att föda på Karolinska har vi också öppnat mottagningsrum för vård, när alla slutenvårdsrum har varit upptagna, säger Clara Brandkvist.

Personalgruppen som jobbat under sommaren har tillsammans visat ett fantastiskt engagemang och en stor flexibilitet för att bemanna arbetspassen på båda siter.

- De är helt otroliga, våra medarbetare!, säger Clara Brandkvist.

Foto: Danish Saroee

Antal förlossningar per site mellan 1 juni – 5 augusti:

2021: Solna 644, Huddinge 860

2020: Solna 595, Huddinge 838

2019: Solna 611, Huddinge 845.