Covid-19 blir del av Karolinskas ordinarie uppdrag

Nyhet

Från och med denna vecka är covid-19 en del av Karolinskas ordinarie uppdrag. Det innebär att vi nu lämnar slutenvårdens omfallsarbete för pandemins tredje våg.

Covid-19-sjukdom ingår från och med 8 juni i ordinarie uppdrag för ME Intensivvård och Thoraxoperation, ME Akut, ME infektionssjukdomar och ME Åldrande. Samtliga verksamheter på sjukhuset ska framöver ha rutiner och arbetssätt för att vårda patienter med covid-19 på sin egen avdelning.

- Inom vårdgolven i Solna kommer vi att vara beredda att ta emot covidsjuka patienter hela sommaren. Men de patienter med en annan huvuddiagnos ska vårdas i respektive tema/ME. Vi kommer att arbeta på samma sätt som tidigare, det vill säga inte låta vårdplatser stå tomma utan växla över till covid-vård om vi ser att inflödet ökar. Det känns som en naturlig process som vi nu har rutin för, säger Katarina Meijers, verksamhetschef för IMA i Solna.

Olof Lundblad är verksamhetschef för ME Akut. Han berättar att många verksamheter redan tar hand om sina egna covid-patienter och att det görs på ett bra sätt.

- Men det kan bli en del utmaningar nu när vi ska försöka hitta tillbaka till tidigare rutiner. Det som är viktigt är att vi håller i och inte glömmer hur vi arbetar med att hålla avstånd och använder visir och munskydd. Vi behöver också vara lite på tårna även på längre sikt. Även om smittan nu går ner och vaccinationerna pågår så kan det komma nya mutationer och det gäller att vi inte slarvar med rutinerna både för patienterna och för vår egen arbetsmiljös skull.

Olof Lundblad vill också ge en eloge till alla medarbetare inom sjukhuset.

- Vi har jobbat i detta så länge nu, det är makalöst och helt otroligt att vi har klarat av det.

Alexandre Bonnard är tf verksamhetschef för ME Åldrande. Han berättar att de är väl synkade med andra enheter för att upptäcka och vårda patienter med covid-19 på ett bra sätt. Bland annat går alla deras patienter som kommer via akuten igenom en screeningprocess för att upptäcka covid-19.

- Vi hittar många fall genom den processen. Med hjälp av GAVA som har 12-24 enkelrum har vi också möjlighet att ge avancerad vård på ett flexibelt sätt och kan hantera enstaka fall eller mindre kluster med covid-positiva patienter utan att det påverkar övriga flöden.

Det de behöver göra, berättar han, är att förfina processerna för att upptäcka covid hos patienter som inte kommer in via akuten där majoriteten av patienterna även har demenssjukdom.

- Här upptäckte vi ett positivt fall idag. Vi ser över möjligheterna för att kunna köra både antigen- och pcr-tester samt ha patienterna isolerade någon timme tills vi får testresultaten. Vi behöver fila på rutinerna här när covid blir en del av vårt uppdrag, säger Alexandre Bonnard.

Stängd covid-iva och slut på krislägesavtal

Björn Persson, verksamhetschef för Intensivvården, säger att det inte gör någon skillnad för dem att covid blir ordinarie uppdrag. Däremot berättar han att antalet covid-patienter nu är färre. I förra veckan kunde covid-IVA på B43 i Huddinge stänga och i söndags gick Karolinska ur krislägesavtalet som varit aktiverat sedan i januari.

- Det känns jätteskönt att vi har kunnat göra det, för personalen behöver verkligen återhämtning. Vi hoppas även på att kunna få ha kvar inlånad personal från andra enheter i ytterligare några veckor, säger Björn Persson. Läs mer i måndagens nyhet om att Karolinska slutar använda krislägesavtalet.