Ansträngd situation på barnakutmottagningarna

Nyhet

Just nu är inflödet av patienter på barnakutmottagningarna mycket hög. Sektionschef Pia Malmquist berättar att två säsonger som gått in i varandra har skapat en exceptionell situation.

Hur är situationen på barnakutmottagningarna just nu?

- Just nu har vi en infektionssäsong och en skadesäsong som har gått in i varandra. Vanligtvis brukar vi ha två toppar, en under vintern/tidig vår med infektioner och en senare under våren och tidig sommar när studsmattor och cyklar kommer fram och då inträffar fler skador. Vad man har sett, även runt om i världen, är att pandemin troligtvis har haft en undanträngningseffekt på andra infektioner som nu tar fart igen. Vi har haft ett inflöde på cirka 200 patienter per dygn och det är oerhört mycket. Akutsjukvården i hela regionen är mycket hårt belastad. Det är också fler är vanligt som ringer 1177 även med frågor som det finns mycket skriftligt material om, som vaccinfrågor, och det gör att man får vänta längre på svar även där.

Pia Malmquist

Vad gör ni för att hinna med?

- Vi jobbar på så gott vi kan. Vi har väldigt många patienter kvällstid, det är ett normalt mönster, men särskilt i triageringen där en första bedömning görs och där de svårast sjuka patienterna ska prioriteras, där tar det också längre tid. Det är en svår utmaning. Vi har den personal vi har, men vi ser över våra arbetssätt, har extra stöttning från bakjourer, och vi har även bett regionens chefläkare att diskutera omfallsplaner om det skulle bli så att det blir helt fullt på våra akutmottagningar i sommar. En normal virussäsong varar vanligtvis i 8-10 veckor, skulle det vara så den här gången då kommer vi att ha högtryck hela sommaren.

Har du några tips till alla föräldrar?

- Man ska såklart använda vanligt sunt förnuft och inte göra några dumheter, ha alltid flytväst när ni åker båt och cykelhjälm när ni cyklar, och när ni badar så håll koll på barnen och inte på mobilen. Gör helst inga volter på studsmattan. Och behöver man komma in till akuten så ska man göra det, men det kan vara bra att rusta sig med en extra portion tålamod.