Nu vaccineras stora grupper fas 3-patienter i Huddinge

Nyhet

Förra veckan lades de första bokningsbara tiderna för vaccination av fas 3-patienter på Karolinska i Huddinge ut. Alla som är aktuella för vaccinationerna har fått ett brev med information om hur de kan boka tid, i första hand digitalt, men även via telefon.

Karolinska Universitetssjukhuset har under fas 3 av vaccinationerna mot covid-19 ett uppdrag att vaccinera cirka 20 000 patienter.

- Det är väldigt många patienter, stämningen är mycket god och folk är både glada och tacksamma att det äntligen är dags. Det här är ett av det mest positiva uppdrag jag haft i min karriär. Det är en förmån att få ha varit med och byggt upp den tillfälliga verksamheten som startade i början på mars och som förväntas pågå till hösten, säger Anitta Nieminen som är enhetschef på vaccinationsmottagningen i Huddinge.

I gruppen ingår personer från 18 år och uppåt som tillhör olika riskgrupper, bland annat patienter med kroniska sjukdomar, cancerpatienter som är under behandling och diabetiker. Utöver dessa finns även ett uppdrag att vaccinera allergipatienter. De första vaccinationstiderna fanns tillgängliga för bokning i slutet av förra veckan.

Anitta Nieminen

- Det är en mycket stor grupp av patienter som ska vaccineras hos oss i Huddinge nu. Alla som är berörda av vaccinationen får ett brev hem med information om hur de kan boka digitalt eller via vår bokningscentral. Den bemannas av flera personer som enbart jobbar med att hitta lediga vaccinationstider till de kallade patienterna, säger Anitta Nieminen.

Hon berättar att sjukhuset har fått hjälp av korttidspermitterad SAS-personal för att kunna starta upp bokningscentralen som nu varit verksam ett par veckor.

- Just nu vaccinerar vi ungefär 700 personer om dagen bara här i Huddinge. I och med det stora uppdrag som Karolinska fått så skulle vi behöva ta in ännu fler patienter. Därför skolar vi just nu in fler sjuksköterskor som kan vaccinera, men även observatörer och kövärdar, som kan hjälpa till, berättar Anitta Nieminen.

Karolinska Huddinge tar alltså emot en mycket stor grupp patienter för vaccination varje dag och detta kräver sin arbetsstyrka.

- Vi har ungefär 12 sjuksköterskor, 6-7 undersköterskor och en läkare på plats hela tiden. Det är väldigt roligt att så många valt att komma och hjälpa till med vaccinationerna. Trots att det är mycket att göra så är det en härlig stämning. Folk är här för att de vill och kan göra skillnad. Det är fantastiskt att få vara med om detta, säger Anitta Nieminen. 

Text: Malin Benno Bjurström. Foto toppbild: Oscar Segerström.

Vaccination mot covid-19 på Karolinska